Podrasowane cebulaki
Cebulaki to świetna przekąska . Moi chłopcy lubią je najbardziej ,gdy mają swoją weekendową nockę . Czyli siedzą do drugiej w nocy i naparzają na Steamie 😉 Wtedy właśnie cebulaki ratują im i mi życie . Doskonałe na zimno i na ciepło . W miarę zdrowe , a już na pewno lepsze niż chipsy , czy czekolada . Co do mnie , przygotowuję je wieczorkiem , zostawiam na kuchennym stole i mogę także rozpocząć wolny wekeend 😉 Bez ” mamo zrób coś do jedzenia ” albo ” mamo zjadłbym coś ” … Milutko 😉 Ten przepis jest podrasowany serem i przyprawami , nie jest klasykiem tylko wariacją kulinarną 😉
Składniki na 6 cebularzy :
ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g )
- 1 czubata ,łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki ciepłej wody
farsz :
- 2 cebule , dość duże
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- suszony majeranek
- czosnek granulowany
- świeży lub suszony tymianek
- tarty ser żółty
- musztarda , łagodna
- sól , pieprz do smaku
Cebulę obieramy , kroimy ,doprawiamy solą , cukrem , smażymy do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia . Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładkie , sprężyste ciasto . Gdyby było zbyt twarde , można zwiększyć ilość wody . Dzielimy na małe kulki i rozpłaszczamy na papierze do pieczenia formując cebularze .
Najsmaczniejsze są niezbyt grube 😉 Każdy krążek smarujemy cienko musztardą , posypujemy tartym serem , czosnkiem ,. Układamy smażoną cebulę , doprawiamy majerankiem, tymiankiem ( świeży dajemy po upieczeniu ) , pieprzem do smaku . Piekarnik nagrzewamy do 240 C i wstawiamy do niego cebulaki . Pieczemy do momentu aż będą miały lekko przyrumienione brzegi .Serwujemy na ciepło lub zimno . Smacznego !