Podrasowane cebulaki

Podrasowane cebulaki

Cebulaki to świetna przekąska . Moi chłopcy lubią je najbardziej ,gdy mają swoją weekendową nockę . Czyli siedzą do drugiej w nocy i naparzają na Steamie 😉 Wtedy właśnie cebulaki ratują im i mi życie . Doskonałe na zimno i na ciepło . W miarę zdrowe , a już na pewno lepsze niż chipsy , czy czekolada . Co do mnie , przygotowuję je wieczorkiem , zostawiam na kuchennym stole i mogę także rozpocząć wolny wekeend 😉 Bez ” mamo zrób coś do jedzenia ” albo ” mamo zjadłbym coś ” … Milutko 😉  Ten przepis jest podrasowany serem i przyprawami , nie jest klasykiem tylko wariacją kulinarną 😉

Składniki na 6 cebularzy :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g )
  • 1 czubata ,łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

farsz :

  • 2 cebule , dość duże
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • suszony majeranek
  • czosnek granulowany
  • świeży lub suszony tymianek
  • tarty ser żółty
  • musztarda , łagodna
  • sól , pieprz do smaku

Cebulę obieramy , kroimy ,doprawiamy solą , cukrem , smażymy do  miękkości, odstawiamy do ostygnięcia  . Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładkie , sprężyste ciasto . Gdyby było zbyt twarde , można zwiększyć ilość wody . Dzielimy na małe kulki i rozpłaszczamy na papierze do pieczenia formując cebularze .



Najsmaczniejsze są niezbyt grube  😉 Każdy krążek smarujemy cienko musztardą , posypujemy tartym serem , czosnkiem ,. Układamy smażoną cebulę , doprawiamy majerankiem, tymiankiem ( świeży dajemy po upieczeniu ) , pieprzem do smaku . Piekarnik nagrzewamy do 240 C i wstawiamy do niego cebulaki . Pieczemy do momentu aż będą miały lekko przyrumienione brzegi .Serwujemy na ciepło lub zimno . Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *