Polędwica wieprzowa w miodzie
Polędwica to świetne mięsko , szczególnie gdy chcemy podać coś wykwintnego w krótkim czasie . Zamarynowana w delikatnym miodzie z dodatkiem rozmarynu jest po prostu niebiańska . Delikatna i soczysta . Oczywiście jej soczystość w dużej mierze zależy od czasu pieczenia i z tym nie należy przesadzić bo szkoda mięska . Polecam , szczególnie na świąteczny obiad 😉
Składniki :
- 1 polędwica wieprzowa ( około 600 g )
- 2 łyżki miodu
- kilka gałązek rozmarynu
- olej
- jeden ząbek czosnku
- pieprz cytrynowy około 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
sos :
- wywar po pieczeniu polędwiczki ( zrobi się sam w trakcie pieczenia 😉 )
- łyżka masła
- łyżeczka miodu
- 1 łyżka whisky
- ewentualnie sól do smaku
Polędwiczkę myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy olejem , wyciśniętym praską ząbkiem czosnku , pieprzem cytrynowym , miodem i okładamy gałązkami rozmarynu . Solimy i zawijamy w folię aluminiową , tak przygotowana musi spędzić dobę w lodówce . Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 C , wkładamy polędwiczkę nadal zawiniętą w folię , obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy około 20 – 25 minut .
Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić ostrożnie , naciskając palcem mięso czy jest już sprężyste ( surowa jest miękka ) . Wyłączamy piekarnik i pozwalamy polędwicy dojść w gorącym piekarniku jeszcze 5 minut . Po tym czasie wyjmujemy mięso , powstały przy pieczeniu wywar ( jest go mało ) zlewamy na patelnię , podgrzewamy dodając masło , whisky ,miód , cały czas mieszając. Gotujemy na średnim ogniu ,do momentu aż się zagęści samoczynnie. Można doprawić pieprzem lub solą, jak ktoś lubi .
Sosu nie ma dużo ,ale jest bardzo intensywny w smaku i wystarcza do skropienia mięsa 😉 Polędwiczkę , która odpoczęła w trakcie przyrządzania sosu , kroimy na równej wielkości kawałki i podajemy skropioną sosem . Świetnym dodatkiem jest sałatka z buraczków , fety i orzechów w miodzie . Smacznego 😉
Swietny przepis. Juz wyprobowalam. Dziekuje!