Polędwiczki drobiowe w kremowym sosie serowym
Pyszne polędwiczki drobiowe w niesamowitym, kremowym sosie o wyrazistym smaku sera. Kaloryczne ale niebiańsko dobre. Idealny posiłek na ponury zimowy. Poprawia humor i daje motywację żeby jednak mimo pogody, ruszyć dupsko na spacerek do lasu 😉 Szybkie w wykonaniu będzie smakować każdemu, kto lubi ser i kurczaka. Nie ma co więcej się rozczulać, jest to po prostu pyszny obiad lub kolacja 😉
składniki na 4 osoby:
- 8-12 polędwiczek z kurczaka w zależności od apetytu i poziomu głodu 😉
- 1 opakowanie sera topionego w plastrach „Cheddar”
- 100 ml słodkiej śmietanki, najlepiej 30% ale może być chudsza 😉
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz do smaku
dodatkowo:
- szczypiorek do dekoracji i prażona cebulka 😉
W rondelku podgrzej masło, śmietankę, mleko. Dodaj czosnek, gałkę, wszystkie plastry sera topionego z paczki. Mieszając podgrzewaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Na blaszce do pieczenia wylej, połowę, gorącego sosu serowego. Ułóż na nim polędwiczki, dopraw solą i pieprzem białym do smaku. Zalej resztą sosu tak żeby pokrył kawałki mięsa. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika. 200 C. Zapiekaj 10-15 minut. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami, najlepiej posypane szczypiorkiem i prażoną cebulką. Polędwiczki drobiowe w kremowym sosie serowym to szybki i pyszny posiłek 😉 Smacznego!