Prażonki ziemniaczane z patelni z groszkiem
Prażonki ziemniaczane z patelni to bardzo prościutkie i smaczne danie . Czasami robię je jako dodatek do mięsa lub serwuję latem z kubkiem zimnej maślanki . Dzieciaki kochają tą potrawę , choć zawsze najpierw zabijają ja ketchupem lub sosem tzatzyki 😉 Przygotowanie nie jest pracochłonne , a efekt znakomity . Polecam , tym bardziej że wizualnie także zachęca do konsumpcji .
Składniki na 4 osoby :
- 5-6 ziemniaków średniej wielkości
- 1 cebula
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 2 żółte papryczki chilli ( można pominąć )
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól do smaku
dodatkowo :
- olej rzepakowy do smażenia i 1 łyżeczka masła dla smaku
Ziemniaki obieramy , płukamy i kroimy w cienkie , ale nie przeźroczyste plasterki. Ponownie płukamy zimną wodą , przynajmniej trzykrotnie . Lekko osuszamy papierowym ręcznikiem , przez dociśnięcie go do ziemniaków . Potrząsamy garnkiem i ponownie dociskamy suchy ręcznik , tak parę razy , aż odsączymy nadmiar wody . Cebulę i chilli drobno siekamy . Na gorącej patelni podsmażamy na odrobinie oleju cebulę , jak lekko zmięknie wrzucamy ziemniaki , chilli , dodajemy czosnek , gałkę , cukier , sól do smaku .
Smażymy co jakiś czas mieszając żeby równo się rumieniły . W momencie kiedy ziemniaki robią się miękkie i pięknie podsmażone , wsypujemy mrożony groszek , dodajemy masło i smażymy mieszając jeszcze około 5-6 minut . Gotowe serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , ale genialnie wypadną jeśli przed podaniem , posypiecie je tartym parmezanem 😉 Smacznego !