Prosta surówka z czerwonej kapusty
Pyszna i prosta surówka z czerwonej kapusty . Doskonała przystawka do obiadu , a do tego zdrowa i nie wymagająca żadnych umiejętności szefa kuchni 😉 U nas w domu surówki cieszą się średnią popularnością . Chłopcy dużo bardziej preferują warzywa gotowane , zapiekane lub przyrządzane na parze . No ale czasami trzeba urozmaicić i zrobić coś co dadzą radę przełknąć w formie surowej 😉 Ta surówka jest jedną z niewielu która ich nie przeraża i z bólem ale dają radę ją zjeść . Zaś jeśli chodzi o mnie , to ogólnie jest jedną z lepszych i ciekawszych pozycji z działu surówki .
Składniki :
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 świeży ogórek gruntowy lub kawałek szklarniowego
- 1 mała cebula szalotka
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu
- sól , pieprz do smaku
Kapustę drobno i cieńko poszatkować , przełożyć do miski . Dodać do niej pokrojonego w cieniutkie plasterki ogórka , odsączoną z zalewy kukurydzę . Paprykę i cebule szalotkę także siekamy i dodajemy do reszty składników . Mieszamy , delikatnie ugniatając ,żeby warzywa zaczeły puszczać sok i zmiękły . Doprawiamy solą , miodem i pieprzem do smaku . Mieszamy z majonezem i możemy serwować z dowolnym daniem . Doskonała także sama , zaserwowana w świeżej chrupiącej bułce 😉 Smacznego !