Proste i pyszne faszerowane pieczarki
Fajna prosta wersja faszerowanych pieczarek . Nie wymagająca z prostych składników , smakuje doskonale i stanowi świetną przystawkę na każdą okazję . Kombinacja smaków to klasyk czyli boczek , cebulka podsmażana pieczarka i mozzarella . Wszystko doprawione pieprzem i świeżym tymiankiem ..czy można chcieć więcej ? 😉 Uwielbiam takie dania , nie skomplikowane a tak wyborne 😉
Składniki :
- 6 dużych pieczarek ( zwykłych nie musza być portobello , ważne żeby były dość duże )
- kawałek wędzonego, kopconego boczku
- kilka szalotek
- parę gałązek świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- kulka mozzarelli
- tłuszcz do wysmarowania blaszki do pieczenia
- sól , pieprz do smaku
Z pieczarek wyciągamy ogonki i siekamy je drobno . Kapelusze odkładamy . Szalotki i boczek również siekamy . Czosnek wyciskamy praską . Na patelni podsmażamy boczek , szalotki , czosnek i siekane ogonki pieczarek . Doprawiamy solą , gałką i pieprzem . Jak nabiorą złocistego koloru zdejmujemy z ognia .
Każda główkę pieczarki faszerujemy nadzieniem . Na wierzchu układamy plaster mozzarelli . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 C do momentu aż mozzarella się przyrumieni . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , posypane świeżym , otartym tymiankiem . Smacznego !