Prosty kurczak z dynią

5/5 - (21 votes)

Prosty kurczak z dynią

Jesienne dania mają to do siebie ,że są ciepłe , sycące i dobrze jeśli mają optymistyczne kolorki 😉 To danie ma zdecydowanie wszystkie elementy jesiennego posiłku . Uwielbiam dynie , szczególnie Hokkaido , jest ona uniwersalna i niepowtarzalna , bardzo zdrowa , bogata w beta karoten , tak potrzebny zimą ..no i ten pozytywny, uśmiechnięty  kolor  😉 . Dzisiejsza potrawa , to prosty kurczak , którego robi się w kilka minut , doskonały do ryżu , delikatny – dzieciaki go pokochają . Świetne rozwiązanie na obiad ” w biegu ” , a do tego niesamowicie smaczne 😉 Polecam !

prosty kurczak z dynia

Składniki :

  • 1/2 małej dyni Hokkaido 
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 100 m. mleczka kokosowego
  • 200 ml słodkiego sosu chilli ( jedna płaska butelka , jest łagodny)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól , chili do smaku ( najlepiej kawałeczek świeżej papryczki )
  • olej do smażenia
  • natka kolendry lub pietruszki do przystrojenia

img_8563

Dynię obieramy ( generalnie Hokkaido można użyć ze skórką , ale moje dzieci wolą obraną -wtedy nie marudzą ) , kroimy w kostkę średniej wielkości , taką 2 x 2 cm . Podsmażamy na patelni , na dużym ogniu  , jak zacznie się rumienić , przysmażać ( chwilkę to trwa ) , łączymy z dynią , pokrojone w kostkę piersi z kurczaka . Smażymy do momentu ,aż piersi zbieleją . Następnie zmniejszamy ogień na średni , dodajemy sos chilli , wyciśnięty ząbek czosnku , cukier , posiekane lub sproszkowane chilli i sól do smaku . Mieszamy i dusimy na małym ogniu ,aż kurczak przestanie być surowy . Na koniec wlewamy mleczko kokosowe , ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia . W zasadzie gotowe , teraz wystarczy przełożyć na talerze , udekorować kolendrą i się rozkoszować 😉

img_8564

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Prosty kurczak z dynią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *