Przepiórcze jajka po szkocku
Przepiórcze jajka są bardzo zdrowe . Nadeszła jesień a to niestety oznacza , że za sprawą niskich temperatur nasze przepiórki zrobią sobie przerwę w produkcji jaj. Więc trzeba wykorzystać te ostatnie momenty i przygotować nieco pyszności z ich udziałem 😉 Jajka po szkocku to doskonała przekąska lub danie obiadowe . Niezwykle popularne w Angielskich pubach ,doprawiane dość dowolnie w zależności od gospodarza 😉 . Przepiórcze jajka nadają się do tej potrawy idealnie z uwagi na swoje niewielkie rozmiary . Bardzo łatwa i pyszna potrawa , polecam 😉
Składniki :
- 20 jaj przepiórczych
- 1 jajko kurze , małe
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 -3 strąki papryczek chilli w różnych kolorach
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu worcester
- sól do smaku
- maka pszenna do obtoczenia
Jajka przepiórki gotujemy . Czyli wrzucamy na wrzątek , czekamy 3 minuty , zlewamy i zalewamy zimną wodą na następne 3 minuty . Obieramy ze skorupek , to ta najmniej przyjemna czynność 😉 . Mięso z łopatki mielimy maszynką o drobnych oczkach dwukrotnie . Mieląc mięso od razu przepuszczamy przez maszynkę również papryczki chilli , obraną cebulę i czosnek .
Dodajemy sos worcester , jajko , sól do smaku i porządnie wyrabiamy przez dłuższy czas , aż do uzyskania jednolitej masy . Układamy na dłoni łyżkę mielonego i owijamy nim gotowane jajko przepiórcze formując zgrabne kulki . Obtaczamy w mące . Smażymy w głębokim oleju do momentu aż mięso nabierze złotego koloru . Podajemy na gorąco lub zimno z różnymi sosami , frytkami itp . Smacznego 😉