Przepiórki pieczone w białym winie
Przepiórki , to genialne mięso , naprawdę nadzwyczajne w smaku , a do tego dietetyczne i zdrowe . Moja mini hodowla , co jakiś czas dostarcza nam spore ilości , tego przysmaku . Przepiórki , łatwo się hoduje , jeszcze lepiej się je skubie i przyrządza . Nie wymagają ,żadnych specjalnych warunków , ani zabiegów . Miłe , przyjacielskie ptaszki , które mega szybko rosną . Hodowla przydomowa tego ptactwa , oprócz zalet takich jak własne mięso , ekologiczny nawóz pod warzywka , jajka , daje także mnóstwo satysfakcji , no i nigdzie nie kupimy tak zdrowych jak u siebie kąsków 😉 Zachęcam , do propagowania hodowli przepiórek , zajmują mało miejsca , ale są naprawdę intratne 😉
Składniki na 5 osób :
- 20 szt przepiórek ( po cztery na osobę , można mniej ale cztery dają poczuć mięsko 😉 )
- 1 szklanka , białego wina półsłodkiego ( ja używam ,własnej produkcji ryżowego , jest idealne- niedługo zamieszczę przepis i nową zakładkę „wina domowej produkcji ” 😉 )
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
- sos :
- 1 łyżka słodkiej musztardy , najlepiej figowej
- 200 ml słodkiej , śmietany kremówki 30%
- sól , pieprz do smaku
- wywar z pieczenia przepiórek ( czyli , to zlejemy z brytfanki 😉 )
dodatkowo :
- kurzy smalec do obsmażenia przepiórek, lub olej jeśli nie macie
Przepiórki myjemy, dokładnie oczyszczamy , co jest nie lada wyzwaniem , te małe „diablice ” mają malusieńkie pały i trudno uzyskać idealne tuszki . Cóż , jak wyszło , tak wyszło , osuszamy nasze przepiórki, papierowym ręcznikiem i obsmażamy na złoty kolor na patelni , przekładając ostrożnie do brytfanki . Doprawiamy solą , czosnkiem granulowanym i podlewamy winem, na wierzchu każdej, kładziemy dość gruby, plaster masła , szczelnie zamykamy pokrywką . Dusimy , pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 C .
Po tym czasie , zlewamy z brytfanki powstały w trakcie pieczenia wywar , do rondelka , a przepiórki pozostawiamy w niej , wkładając z powrotem do gorącego piekarnika . Już nie pieczemy , tylko trzymamy w cieple . Wywar w rondelku , stawiamy na gazie , doprawiamy musztardą , wlewamy kremówkę , mieszamy. Odparowujemy sos , gotując go na wolnym ogniu i często mieszając , aż się zagęści . Na koniec, doprawiamy do smaku pieprzem i solą jeśli zajdzie taka potrzeba . Gotowe . Serwujemy przepiórki na gorąco , każdą obficie polaną sosem i koniecznie w towarzystwie dobrego wina , tak szlachetne mięso , aż się o nie prosi 😉 . Smacznego !