Pstrąg po grecku
Pyszny pstrąg po grecku . Co prawda Grecy raczej pstrągów nie jedzą , ale cóż , ryby po grecku też nie znają a jest pyszna i może powinni się dokształcić 😉 A tak poważnie , nazwałam go po grecku gdyż użyłam przypraw , które dostałam od mojej kochanej rodzinki ( dziękuję Madziu i Grzeszku 😉 ) . Przywieźli je z wycieczki do Grecji , są wspaniałe , aromatyczne i oryginalne . Ryba wyszła pyszna do tego sałatka z mozzarellą , frytki i obiad jak marzenie 😉 Mój Buba , starszy syn po prostu rozpływał się z zachwytu , a ja ze szczęścia 😉 Dobre , kolorowe i zdrowe danie na każdy dzień tygodnia , szczególnie teraz kiedy tak mało koloru za oknami 😉
składniki na 4 osoby :
- 4 średniej wielkości pstrągi
- 2 łyżeczki ,mieszanka tymianku , oregano , rozmarynu , otartej skórki z cytryny , bazylii
- sól , pieprz do do smaku
masło ziołowe :
- 1/2 kostki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz biały do smaku
- łyżeczka siekanej natki koperku
sałatka :
- 2 mozzarelle
- 2 pomidory
- zielone oliwki bez pestek
- kilka cienkich plasterków białej cebuli
- oliwa z oliwek dobrej jakości
Składniki z listy masło ziołowe , zagniatamy ze sobą i wstawiamy do lodówki żeby ponownie stwardniały .Ryby oczyszczamy z łusek , jeśli mamy nie wypatroszone , to patroszymy . Płukamy dokładnie pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacinamy w poprzek z obu stron , tak żeby nie przeciąć kręgosłupa . Wierzch i środek przecieramy solą i pieprzem do smaku . Mieszanką tymianku,oregano ,skórki cytrynowej , bazylii i rozmarynu , posypujemy środek ryb . Wkładamy do środka każdej po plasterku ziołowego masła i układamy na ruszcie do pieczenia . Na wierzchu każdej ryby ponownie układamy masło ziołowe , niezbyt dużo .
Resztę masła zostawiamy do serwowania . Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku , w temperaturze 180 C przez około 20-30 minut z termoobiegiem , w zależności od wielkości i wagi ryb . Po tym czasie wyjmujemy i układamy na półmisku , dekorując pozostałym masłem ziołowym . Dodajemy sałatkę z poukładanych naprzemiennie : mozzarelli , pomidorów,cebuli i oliwek , skropioną oliwą. Dodatkowo frytki 😉 . Gotowe 😉 Smacznego !
Koniecznie muszę spróbować, bo pstrąg wygląda naprawdę pysznie!