Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką
Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa . Zdrowe i smaczne , a do tego można troszkę pokombinować i dodać to i owo ,żeby było zdrowiej i ciekawiej ..;)
Składniki:
- 5 szklanek maki pszennej 550
- 1,5 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody -ciepłej
- 2 paczki suszonych drożdży 7 g
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- ziarna czarnuszki
Na bok, odkładamy nasiona czarnuszki – będą potrzebne później .Składniki na ciasto wsypujemy i wlewamy do miski, lub maszyny do wyrabiania chleba ( bardzo przydatny niezbędnik 😉 ) wszystkie oprócz masła , które najpierw roztapiamy i następnie także wlewamy do reszty ( byle nie gorące , tylko ciepłe ) . Wyrabiamy na gładkie ciasto , bez grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut . Po tym czasie , wyjmujemy i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość 2 cm , kroimy w kratę i pozostawiamy jeszcze około 20 minut do ponownego wyrośnięcia .
Na każdej bułce , kratce 😉 robimy nacięcia , sypiemy czarnuszkę i spryskujemy letnią wodą ( zwykłym spryskiwaczem ) . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy 10 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C i trzymamy około 10 – 15 minut w zależności od piekarnika . Jak będą złociste z wierzchu , znaczy ,że są gotowe . Wyjmujemy z piekarnika . Zaraz po przestygnięciu można konsumować 😉 Smacznego !
Dzień dobry, zrobiłam kotlety „Bizony” (znakomite) i zajrzałam na inne przepisy. Jestem pod wrażeniem, bo co przepis to mam nieopartą ochotę go wypróbować. Fajne, bo w miarę proste a wyglądają bardzo apetycznie. Jutro zrobię wg Pana przepisu „puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką”. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję 🙂