Pyszne ciasto marchewkowe, szybkie i bez ucierania
Ciasta nigdy nie były moją mocną stroną, aż do czasu kiedy natknęłam się na ten przepis. Wreszcie wyszło mi coś pysznego, a pieczenie ciast polubiłam dzięki blogowi „Moje wypieki” . Ten przepis właśnie z niego pochodzi, jak kilka innych za które niezmiernie jestem wdzięczna autorce 😉 Uważam, że dobre trzeba chwalić i propagować więc zachęcam Cię żebyś zajrzał tam po garść pysznych inspiracji, naprawdę warto. Tymczasem poniżej przepis na cudowne, pyszne i mega proste ciasto marchewkowe. Coś tam jak zwykle dodałam od siebie, żeby dostosować do rodzinki 😉 . Polewę zrobiłam także inaczej, młody wtrząchnął czekoladę więc trzeba było inaczej sobie poradzić 😉 Najlepsze ciacho warzywne jakie jadłam.
składniki:
- 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 3 średniej wielkości marchewki, w sumie ok. 330 – 350 g
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 krople olejku pomarańczowego lub łyżka startej skórki pomarańczowej
polewa:
- 3 łyżki gorzkiego, czarnego kakao
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany kremówki 30 %
- 3 krople śmietankowego olejku
Surową marchewkę, obierz, pokrój w kawałki i zmiksuj razem z jajkami, olejem, cukrem. Najlepiej w dzbanie do koktajli, wszystko musi być naprawdę porządnie zmiksowane na gładką masę. Bezpośrednio do mikstury dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Lekko podgrzej piekarnik, ciasto przelej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Mniej więcej 24-25 cm średnicy.
Wstaw do piekarnika i podnieś temperaturę do 170 C, piecz do suchego patyczka bez termo-obiegu. Dokładnie nie da się oszacować, gdyż zależy to od grubości ciacha, mi wyszło około 50 minut 😉 Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Składniki na polewę umieść w rondelku, podgrzej, mieszając do połączenia składników. Lekko przestudzoną ale nie zimną polewą udekoruj ciacho. Gotowe 😉 Smacznego!