Serowe kieszonki z piersi kurczaka

Serowe kieszonki z piersi kurczaka

Serowe kieszonki z piersi kurczaka to prosta i szybka potrawa. Lubię takie przepisy szczególnie w ciągu tygodnia, kiedy czas jakby się kurczył lub nawet zanikał. Nie ma czasu na nic, a brzucho nie chce pomóc i walczy o swoje burcząc groźnie niczym rotwailer. Wtedy właśnie warto sięgnąć po szybki i nieskomplikowany przepis, właśnie taki jak serowe kieszonki 😉

składniki na 3 osoby:

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 6-7 pieczarek
  • trochę startego sera, najlepiej o wyrazistym smaku
  • mieszanka cząbru z tymiankiem w dowolnych proporcjach 😉
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • olej najlepiej w sprayu do spryskania filetów i blaszki do pieczenia
  • masło do smażenia pieczarek

Pieczarki pokrój, usmaż na maśle doprawiając solą i pieprzem do smaku. Filety przekrój na pół, ale nie do końca, tak aby utworzyły kieszonkę. Każdy posyp czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem do smaku. Ułóż na jednej połowie mięsa pieczarki, przykryj tartym serem i zamknij-złóż w kieszonkę. Blaszkę do pieczenia spryskaj lub natrzyj olejem, ułóż kieszonki i także spryskaj je tłuszczem.



Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15-20 minut w zależności od wielkości filetów. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami np. z pieczonym kalafiorem, który także możesz upiec na tej samej blaszce co filety więc za jednym zamachem, obiad zrobi się sam 😉 Smacznego!

 

1 thought on “Serowe kieszonki z piersi kurczaka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *