Pyszne „Zimowe, koperkowe” gołąbki
Zimowe , koperkowe gołąbki różnią się od letnich , które są ze świeżej kapusty i z lżejszym sosem i farszem . Zimowa wersja jest bardziej rozgrzewająca i sycąca. Wzbogacona o cebulę i właśnie koperek , żeby ożywić nieco już starszą kapuchę 😉 . Chłopcy uwielbiają gołąbki więc zawsze w końcu udaje im się mnie namówić . Jak już się za nie zabieram , to tak żeby zostało coś do odgrzania na drugi dzień . Wtedy są po prostu najlepsze 😉 Polecam nasza polską klasykę , to zawsze się sprawdza 😉
Składniki :
- 1 główka kapusty , jak największa
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 /2 szklanki surowego ryżu
- 2 cebule
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżka ketchupu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól , pieprz do smaku
- pęczek świeżego koperku
- mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
- smalec do smażenia
- 4 szklanki wody
Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy do niego surowy ryż , który ugotuje się już w gołąbkach , dzięki czemu będzie przesiąknięty ich smakiem . Następnie dwie starte na tarce cebule , dwie łyżeczki granulowanego czosnku , jedną łyżkę ketchupu , jedną łyżkę słodkiej mielonej papryki ,połowę pęczka , drobno siekanego koperku . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Wyrabiamy na gładką zwartą masę . Kapustę spażamy we wrzątku i oddzielamy poszczególne liście . Każdy liść ,nadziewamy mielonym mięsem i zwijamy w kształtne gołąbki . Głęboką brytfankę smarujemy smalcem , układamy na nim ciasno gołąbki .
Solimy , a następnie nakrywamy liśćmi kapusty, które nie nadawały się do faszerowania . Zawsze takie się trafiają 😉 Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z czterema szklankami wody , jedną łyżką słodkiej papryki i śmietaną kremówką . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku , zalewamy tym gołąbki . Zamykamy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu , do momentu aż kapusta będzie mięciutka . Czas jest różny w zależności jak oporną kapustą dysponujemy 😉 W momencie kiedy stwierdzimy że gołąbki są już gotowe , zagęszczamy sos wodą , rozrobioną z mąką do lubianej konsystencji . Serwujemy na gorąco obficie polane sosem i posypane siekanym koperkiem 😉 Smacznego !