Pyszny sos pieczarkowy, doskonały do obiadu
Sos pieczarkowy to jedna z tych uniwersalnych potraw, które idealnie wpasowują się praktycznie w każdy posiłek. Można go zjeść z kotletem, ziemniakami lub po prostu ze świeżutką bułką. Bardzo prosty w przygotowaniu, zawiera zaledwie kilka składników, za to pełno smaku. Może nie jest to potrawa fit, ale z całą pewnością jest przepyszny i jedzony od czasu do czasu, nie zwiększy obwodu talii 😉
składniki:
- 0,5 kg małych, jędrnych pieczarek
- 2 małe szalotki
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku (świeży jest zbyt intensywny do tego sosu ;))
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 płaska,łyżeczka słodkiej miodowej musztardy np. Roleski
- 200 ml śmietany kremówki 30 % ( to ona zagęści sos, bez dodawania mąki ;))
- sól, pieprz do smaku
- świeży tymianek do podania
Szalotki obierz, posiekaj i zrumień na maśle. Jak już zmięknie, dodaj do niej pokrojone w plastry pieczarki i smaż aż się zrumienią. Nie mieszaj ich, tylko poczekaj, aż poczujesz pyszny zapach , wtedy zamieszaj raz, szybko żeby je obrócić i ponownie pozostaw w spokoju. Taka technika zapobiegnie puszczeniu soku i duszeniu, zamiast smażenia. Jak już będą złociste, dopraw solą, czosnkiem, gałką, musztardą i zalej śmietaną. Duś na małym ogniu często mieszając do momentu aż sos samoczynnie się zagęści. Trwa to około 6 do 10 minut. Na koniec dopraw pieprzem, posyp tymiankiem świeżym i serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami, jak bagietka czy ziemniaki, a nawet steak 😉 Smacznego !
ojj tak pieczarkowy sosik dobrze się sprawdza w wielu daniach 🙂
A gdybym chciała przechować ten sosik w słoiku, to jakie zalecenia i czy to możliwe?
Wystarczy poddać tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji. Pierwszy dzień 40 minut, drugi 30 minut, trzeci 20 minut. W piekarniku 100 C lub tradycyjnie zagotować w garze z wodą 😉 W lodówce bez tyndalizacji ,zamknięty w słoiku na gorąco wytrzyma około 7 dni. Pozdrawiam serdecznie 😉
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam również!