Kurczak duszony z makaronem orzo, pyszny jednogarnkowiec
Kurczak duszony z warzywami i makaronem orzo to poezja smaku i duża wygoda w kuchni 😉 Całe danie przygotujesz w jednym garnku, co zaoszczędzi czas i góry naczyń do wciśnięcia w zmywarkę 😉 Łatwe, pyszne danie w sam raz na rodzinny posiłek. Nawet dzieci będą zachwycone, gdyż kurczak i makaron to raczej coś co przechodzi u większości marudnych niejadków. Moi chłopcy preferują takie dania, lubią jednogarnkowce, kociołki i te klimaty. Nie dziwię się , sama tez chętnie łychę zapuszczam w taki talerz 😉
składniki na 3 osoby:
- 1,5 szklanki makaronu orzo ( makaron w kształcie ziarenek ryżu 😉 )
- 3 udka kurczaka, tak zwane L
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka korzeniowa
- 1 kawałek selera, gruby na 1 cm plaster
- 2 płaskie łyżeczki, mielonej kurkumy
- 1 łyżka curry
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- 1 l bulionu drobiowego lub cielęcego, może być z kostki jeśli nie masz innego
- 3 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki miodu lub brązowego cukru
- 50 ml słodkiej śmietanki
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
Udka obmyj zimną wodą, osusz ręcznikiem i pozbaw gratisów, w formie różnych nadmiarowych piór, tłuszczy itp. Natrzyj curry, solą i czosnkiem do smaku. Odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki. Po tym czasie w garnku w którym będziesz przygotowywać potrawę, najlepiej takim z nieprzywierającą powłoką, obsmaż mięso na maśle, dokładnie aż będzie złociste. Wyjmij, odstaw na bok, na tłuszcz który pozostał w garnku wsyp pokrojone drobniutko marchewkę , cebulę, selera i pietruszkę , smaż aż się zrumienią.
Ponownie przełóż kurczaka do garnka, do smażonych warzyw. Zalej bulionem, dopraw papryką słodką, kurkumą, miodem, solą do smaku i duś na małym ogniu do czasu aż kurczak będzie gotowy. Następnie wsyp makaron orzo, wlej śmietanę, wsyp mrożony groszek i drobno siekaną czerwoną paprykę. Ponownie duś na małym ogniu, aż makaron wchłonie cały wywar. Trwa to koło 6-9 minut. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami, doprawione pieprzem do smaku 😉 Smacznego !
Ja też lubię gotować jednogarnkowo, przepis będzie do wypróbowania. 🙂
Też lubię ten sposób przyrządzania kurczaka. Sprawdza się za każdym razem. Danie jest bardzo smaczne.