Pyzy z mięsem z gotowanych ziemniaków, pomysł na obiad

5/5 - (2 votes)

Pyzy z mięsem z gotowanych ziemniaków, pomysł na obiad

Pyzy każdy zna, nie każdy kocha. My lubimy ale w wersji mniej tradycyjnej, a mianowicie bez dodatku surowych ziemniaków do cista. Wiem, wiem, może i lekka profanacja ale jakoś przeszkadza rodzince ten posmak surowizny.. Taki specyficzny. No bardziej leży pyza w cieście od kluski śląskiej 😉 Taki mariaż jakby z kuchni Fusion 😉 Poważnie to dobry przepis, ciasto nie klei się do rąk, łatwo się nadziewa i jest pyszne 😉

składniki:

ciasto:

  • 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 280 g mąki ziemniaczanej ( tak około 1,5 szklanki)
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli

farsz:

  • 0,5 kg mielone mięso wieprzowe
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kawałek dowolnej wędzonki( u mnie wędzona słonina)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny do smaku



Gotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, przełóż do miski. Dodaj jajko, szczyptę soli. Wyrób na gładkie ciasto, które nie powinno się lepić do rąk. Przykryj folią i odstaw na bok. Na patelni wytop wędzoną słoninkę lub inną wędzonkę. Dołóż siekaną cebulkę i wyciśnięty praską czosnek. Podsmaż na złoty kolor.

Podczas mieszania dopraw przyprawami z listy „farsz”. Gotowy farsz odstaw do wystudzenia. Następnie nabieraj łyżką ciasto, rozgniataj na dłoni formując średnio cienki krążek. Na nim ułóż łyżkę farszu i zlep, formując kulę.

Dobrze utocz ją w dłoniach, tak żeby nic nie wyciekło podczas gotowania. W dużym garze doprowadź wodę do wrzenia. Delikatnie wrzuć do garnka pyzy. Gotuj około 6-7 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyłów łyżką cedzakową i serwuj na gorąco. Doskonałe podane na sosie grzybowym i okraszone skwarkami z wędzonego boczku. Pyzy z mięsem z gotowanych ziemniaków mają delikatniejszy smak od tradycyjnych i są genialnie pyszne 😉 Smacznego!

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *