Genialny sos grzybowy z podgrzybków

Genialny sos grzybowy z podgrzybków

Genialny sos grzybowy z podgrzybków to zdecydowanie propozycja na ten tydzień  . Na Kaszubach właśnie trwa wysyp tych cudownych i aromatycznych grzybów, więc trzeba korzystać z okazji . Uwielbiam grzyby i mogłabym żyć tylko nimi się żywiąc 😉 Moja rodzinka ma na ten temat nieco inne zdanie , owszem lubią ale nie z przesadą .. Cóż ten sos jednak spaja wszystkich , jest po prostu doskonały , pyszny i grzeszny . Aromatyczne grzyby zanurzone w maśle i śmietance z odrobiną tymianku .. Genialne . Polecam nic nie może się równać z takim sosikiem . Doskonały do wszystkiego , jako dodatek do wegetariańskich kotletów ziemniaczanych , z leniwymi kluskami lub z mięsem , a nawet zupełnie sam 😉 

składniki :

  • świeże podgrzybki , orientacyjnie ,użyłam około 1 litrowej miski, pokrojonych w plastry podgrzybków wraz z nóżkami
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżego otartego tymianku
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 pojemnik ( 400 ml )  słodkiej , gęstej śmietany przynajmniej  18 % a najlepiej kremówki

Pokrojone w plastry podgrzybki wraz z nóżkami wrzucamy na rozgrzane masło . Dodajemy siekaną cebulę , wyciśnięty praską czosnek , miód  i podsmażamy do momentu , aż zaczną się rumienić . Czyli do czasu , aż wszystko co wypuszcza grzyby odparuje , a one zaczną skwierczeć 😉 . Jak już cebula się zarumieni a grzyby podsmażą , dodajemy śmietanę , gałkę  , sól i pieprz do smaku . Dusimy do momentu ,aż sos ładnie , samoczynnie  się zagęści . Na koniec wyłączamy gaz , wsypujemy świeży tymianek mieszamy i odstawiamy na 3 minuty pod przykryciem . Serwujemy na gorąco z chrupiąca bagietką , makaronem , mięsem lub plackami ziemniaczanymi 😉 Smacznego!


3 thoughts on “Genialny sos grzybowy z podgrzybków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *