Risotto brokułowe z mahoniowym kurczakiem
Risotto to bardzo prosty obiad w stylu włoskim , chociaż moje dzieciaki je lubią , to jednak zawsze oczekują ,że jakiś kawałek mięska, oprócz niego na talerzu zagości . Prosta , pyszna potrawa , która nie wymaga zbyt wiele czasu , ani umiejętności . Polecam , tym bardziej ,że łatwo daje się modyfikować i dopasować do różnych gustów kulinarnych 😉
Składniki na 4 osoby :
- ryż do risotto – szklanka , może byc też zwykły
- kawałek świeżego brokuła
- 1/2 papryki , najlepiej cienkościennej , spiczastej
- 1 cebula
- 1 łodyga , selera naciowego
- 2 kostki rosołowe drobiowe lub rosół
- 1 szklanka , białego wina pół-wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól , pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
pozostałe :
- 4 piersi z kurczaka ( jedna na osobę )
- 4 łyżki sosu terijaki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka miodu
- sól do smaku
Składniki na marynatę do kurczaka , mieszamy razem i pokrywamy nimi piersi z kurczaka , odstawiamy do lodówki na godzinkę . Warzywa kroimy drobniutko .Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną drobniutko cebulę , paprykę , czosnek , selera naciowego oraz brokuła . Wsypujemy szklankę surowego ryżu i smażymy jeszcze chwilę . Zalewamy szklanką wina i wkładamy kostki rosołowe . Gotujemy pod przykryciem , na małym ogniu , dość często mieszając . Jak ryż , wchłonie wino , dolewamy szklankę wody, doprawiamy do smaku solą i dalej dusimy . Jak ryż zacznie mięknąć , nie dodajemy już tyle wody , wyłączamy gaz , czekamy aż ryż wchłonie nadmiar, oczywiście nie zdejmujemy pokrywki . Do jeszcze gorącego ryżu , dodajemy starty parmezan , mieszamy i możemy podawać . Powinien być miękki ale nie przegotowany , risotto powinno mieć konsystencję lekko rozjeżdżającą się . Troszkę trzeba tu polegać na własnym wyczuciu , trudno jest podać dokładne czasy . Piersi z kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju , zalewając resztkami zalewy . Usmażone , kroimy na kawałki i układamy obok risotta , obficie risotto, posypujemy pieprzem .
O mniam, wyjątkowo smakowite danie 🙂