Rolada drobiowa z serem i bazylią

Rate this post

Rolada drobiowa z serem i bazylią

Prosta roladka drobiowa, rodzaj domowej wędliny , faszerowana serem i świeżymi listkami bazylii . Doskonała na kanapki lub jako zakąska na imprezy . Robi się ją bardzo prosto , a składniki są ogólnie dostępne . Nie jest to może dietetyczna potrawa , ale wszystko co dobre , zazwyczaj nie jest fit . Grunt ,że smak jest doskonały .

Składniki :

Ser, ścieramy na tarce o grubych oczkach . Filety z piersi kurczaka rozklepujemy , tak jak na schabowe , niezbyt cienko . Rozkładamy na folii spożywczej , tworząc z nich prostokąt ( płasko, jeden przy drugim , tak żeby na siebie zachodziły ) . Solimy , pieprzymy do smaku całą powierzchnię , układamy na niej listki bazylii , jeden obok drugiego . Wszystko posypujemy dość grubą warstwą sera . Zwijamy w rulonik , tak , jakbyśmy zawijali zwłoki w dywan 😉 Całość owijamy ciasno folią spożywczą , zakręcając końce i podwijając je pod siebie . Układamy na blaszce do pieczenia , podlewamy wodą ,  tak ,żeby sięgała na 1 cm wysokości mięsa . Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 C piekarnika i parzymy , obracając co jakiś czas , żeby mięso równo dochodziło . Parzymy , około 60 minut . Wyjmujemy z piekarnika , po przestygnięciu , wstawiamy do lodówki i dopiero po schłodzeniu w niej przez całą noc , można spokojnie przystąpić do krojenia  . Rolada krojona na ciepło , będzie się rozpadać . Serwujemy do kanapek lub jako przystawkę , przekąskę na imprezach . Smacznego !

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *