Rolada mięsna z białą kiełbasą- na kanapki
Pyszna domowa wędlina na kanapki , rodzaj rolady mięsnej . Rolada w przygotowaniu nie jest tak trudna jak się z pozoru wydaje i raz wykonana , następnym razem nie przysparza żadnych problemów . Bardzo smaczna na kanapkach , zalana galaretą lub podgrzana do obiadu z sosem chrzanowym , ta duża uniwersalność bardzo ułatwia życie , w ciągu tygodnia . No i najważniejsze jest domowa i w 100 % z mięsa 😉
Składniki :
- 1,4 kg łopatki lub karkówki
- 3- 4 kiełbasy białe surowe nie parzone
- 1 łyżka cebuli suszonej
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
pomocniczo :
- 1 siatka wędliniarska do szynki
- folia sterczowa spożywcza
Mięso rozcinamy na połowę, nie docinając do końca ,tak aby otrzymać duży płat mięsa ( jak na zdjęciu ) Rozklepujemy tłuczkiem jak się da , z obu stron . Posypujemy solą , oraz wyciśniętą z flaka białą kiełbasą , dodajemy pieprz , suszoną cebulę ( jak na zdjęciu ) i zwijamy w ciasny rulon . Owijając całość w sterczową folię i formując taki jakby cukierek , który dodatkowo upychamy w siatkę wędliniarską , a wszystko po to , żeby uzyskać ładny symetryczny kształt wędliny .
Powstała właśnie nasza rolada 😉 . Jeśli nie macie siatki nic nie szkodzi , można grubiej owinąć streczem . W dużym garnku zagotowujemy wodę , przestawiamy na minimalny gaz i wkładamy do niej naszą pieczeń , pilnując żeby się nie gotowała tylko pykała -parzyła , około 30 minut . Po tym czasie wyjmujemy , odstawiamy do wystygnięcia , zdejmujemy cale misterne ubranko 😉 Czyli folię i siatkę . Przekładamy na blaszkę do pieczenia , posypujemy czosnkiem , majerankiem ,pieprzem , solą – skrapiamy olejem i pieczemy około 45 minut w piekarniku nastawionym na 160 C .
Pilnujemy ,żeby nie przypalić wierzchu . Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim pieczeń do wystygnięcia , po czym przekładamy do lodówki i po godzinie możemy kroić na kanapki lub jeszcze na ciepło podawać z sosem chrzanowym i ziemniaczkami do obiadu 😉 A jak spodziewamy się gości to kroimy w plastry i zatapiamy w galarecie 😉 Smacznego !