Roladki drobiowe po gruzińsku
Roladki drobiowe po gruzińsku, to idealny posiłek dla każdego miłośnika mięsa i sera, szczególnie tego płynącego lawą 😉 Nie wiem czy w Gruzji, mają świadomość, że coś takie istnieje, ale jakoś trzeba znakować przepisy więc cóż….z uwagi na Ajwar wypadło na Gruzję 😉 Doskonały obiad, jeśli masz dzieciaki niejadki, sprawdzi się prawie na pewno 😉 Moje chłopaki są wielkimi fanami tego typu roladek, nie ważne czy są z serem czy z masłem, czy też ze szpinakiem, zawsze maja ogromny zbyt. Polecam, wbrew pozorom proste i szybkie danie.
składniki na cztery osoby:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 kulki mozzarelli
- 4 czubate, łyżeczki, pasty Ajwar
- 4 płaskie łyżeczki granulowanego czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
- Klarowane masło do smażenia lub inny tłuszcz ale na maśle najsmaczniejsze 😉
Mięso rozklep najcieniej jak Ci się uda, najlepiej przez woreczek. Jeśli Ci się porozrywa nic nie szkodzi, po obtoczeniu w bułce i jajku wszystko się utrzyma 😉 Każdy kawałek posyp łyżeczką czosnku, solą do smaku i obficie posmaruj Ajwarem.
Mozzarellę rozkrój na równe połówki i każdą umieść na kawałku mięsa, zroluj ciasno. Następnie obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, dwukrotnie powtarzając tą czynność i lekko dociskając za każdym razem. Smaż na klarowanym maśle na złoty kolor ze wszystkich stron. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Smacznego ! 😉