Roladki schabowe w sosie paprykowo-śmietanowym

5/5 - (93 votes)

Roladki schabowe w sosie paprykowo-śmietanowym

Proste roladki w pysznym kremowym sosie paprykowo-śmietanowym to obiad, który zachwyci nie jednego. Schab pozostaje soczysty a faszerowany suszonymi pomidorami jest obłędnie pyszny . No i ten sos, tak u nas sosy to ważny element obiadu. Mój starszy syn i ja kochamy je całym sercem, a może raczej żołądkiem 😉 Wiem może i są niezbyt fit, ale czy wszystko na tym świecie musi być fit ? Jedni jedzą słodycze, których ja nie lubię, a inni pałaszują sosy, czyli tacy jak ja 😉 Polecam każdemu, prosta i niekłopotliwa potrawa.

składniki na 2 osoby:

  • 2 grube plastry schabu
  • 2 kawałki sera żółtego, 5 x 2 cm 😉
  • garść suszonych pomidorów w połówkach
  • 2 łyżeczki, suszonych pomidorów wiórki
  • 1 papryka czerwona grubościenna
  • 1 papryka zielona grubościenna
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki pasty paprykowej ( pieczona zblendowana papryka, zawsze na jesieni robię kilka słoików 😉 ) można pominąć lub zastąpić pastą pomidorową, będzie nieco inaczej ale nadal smaczne
  • 2 łyżki brązowego cukru, płaskie
  • sól, chilli do smaku
  • 200 ml słodkiej śmietanki, najlepiej kremówki wtedy sos sam się zagęści
  • smalec wieprzowy do smażenia

Mięso rozklep cieniutko, jak tylko się da 😉 Na każdym jego plastrze, połóż kawałek sera, i dwie posiekane połówki suszonych pomidorów ( reszta pomidorów wyląduje w sosie ). Dodaj po jednym wyciśniętym praską ząbku czosnku, dopraw solą i chilli do smaku, po czym zroluj, tworząc roladki. Ja nigdy nie wiążę ale jeśli nie masz wprawy, lepiej zepnij wykałaczką lub omotaj nitką, inaczej wszystko wydostanie się do sosu. Obsmaż na smalcu, jak już się mocno zrumienią, dorzuć pokrojoną paprykę, szalotkę i resztę suszonych pomidorów.



Nakryj pokrywką i duś na małym ogniu około 10 minut, pilnując żeby się nie przypalało. Po tym czasie zalej 1 szklanką wody, dopraw pastą z pieczonej papryki, mielonymi suszonymi pomidorami, resztą wyciśniętego praską czosnku, brązowym cukrem, solą i chilli do smaku. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem następne 10-15 minut, po czym zalej śmietaną i gotuj do momentu aż sos zacznie się zagęszczać. Nie przejmuj się jeśli ukaże się trochę sera na roladkach, mięso się kurczy więc czasem coś wypchnie, ale reszta zostanie w środku 😉 To około 30-40 minut. Gotowe można serwować na gorąco, najlepiej z ryżem lub innym lubianym dodatkiem 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Roladki schabowe w sosie paprykowo-śmietanowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *