Schabowy na chrupko

Schabowy na chrupko

Pyszny, soczysty schabowy na chrupko to poważny konkurent do niedzielnego stołu, groźny przeciwnik klasycznego schabowego i nie powinno się go lekceważyć 😉 U nas w tej walce ostatnio wygrywa, ale że jesteśmy miłosierną rodzinką, to klasyczny schaboszczak też czasem wraca do łask. Nie zdradza się przyjaciół z dzieciństwa, co najwyżej poznaje się nowych 😉 Polecam, to bardzo smaczna i ciekawa mięsna propozycja dla każdego mięsożercy .

Składniki dla 4 osób :

  • 4 grube plastry schabu, dobrej jakości
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • ciasto :
  • 3-4 strąki świeżego chilli , jeśli nie lubisz ostrości, pomiń
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka nasion, mielonej kolendry
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • woda mineralna, mocno gazowana
  • olej do smażenia

Mięso rozbij tłuczkiem na niezbyt cienkie plastry. Każdy obtocz mąką. Do miski włóż wszystkie składniki z listy ciasto i wymieszaj, dolewając tyle wody gazowanej żeby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż naleśnikowe. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie zanurzaj w cieście mięso i wykładaj na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż do czasu aż ciasto porządnie się zrumieni z obu stron kotletów. Wyłóż na chwilę na drewnianą deskę do krojenia i pozwól, żeby mięso odpoczęło minutkę. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Kotlety są niezwykle soczyste i chrupiące 😉 Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *