Roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Roladki to dobry pomysł na obiad . Żeby nie były nudne , postanowiłam nadziać je suszonymi pomidorami , które zrobiłam jakiś czas temu w zalewie olejowej . Wyszedł obiad w stylu śródziemnomorskim . Danie jest naprawdę smaczne i wcale nie jest trudne .Zrobione z łopatki będą kolorowe gdyż mięso nie jest jednolite w kolorze i soczyste . Dobrze rozbite mięso zapobiegnie , rozpadaniu się roladek , bez dodatkowego wiązania itp. Świetnie pasuje do nadziewanej papryki i pieczonych ziemniaków . Dużą zaletą jest też fakt , że możemy je zrobić dzień wcześniej i szybko odgrzać w razie potrzeby .
Składniki :
- 1 kg łopatki
- 1 opakowanie fety
- słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- kilka gałązek świeżego tymianku
- czosnek granulowany
- papryka mielona słodka lub ostra w zależności od upodobań ( ja dałam łagodną , gdyż podawałam z pieczonymi ziemniaczkami z jalapeńo .( tu znajdziecie przepis : ziemniaczki z jalapeńo )
Łopatkę kroimy w centymetrowej grubości plastry . Solidnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron , na cienkie plastry . Dobrym sposobem na to żeby mięso nie kleiło się do tłuczka i nie rwało , jest włożenie mięsa do reklamówki i rozbijanie przez siatkę . Po rozbiciu każdy plaster smarujemy fetą , układamy pokrojone w pasy pomidory , posypujemy świeżym siekanym tymiankiem , czosnkiem granulowanym i zwijamy jak zrazy , zgniatając -dociskając w kształtne roladki . Olej z suszonych pomidorów wylewamy na blaszkę do pieczenia , układamy na nim roladki i lekko je po nim przetaczamy , żeby pokryły się olejem . Posypujemy mieloną papryką . Wsuwamy do nagrzanego piekarnika w temperaturę 160 C i pieczemy około 30-40 minut . Po tym czasie roladki są gotowe , świetnie smakują także na zimno pokrojone w plasterki i podane z jakimś dipem ( np. serowym ) jako koreczki lub przekąska .
Wyglądają bardzo smakowicie ,takie roladki uwielbiam )
Pyszności