Rozgrzewająca słodko-kwaśna zupa chili
Rozgrzewająca zupa to na chwilę obecną najlepszy posiłek, patrząc na białe zaspy za oknem.. 😉 Szczególnie zupa chili jest świetnym pomysłem. Gorąca, pikantna, słodko – kwaśna po prostu pyszna. Dodatkowo nie jest to zupa którą znają wszyscy, więc możesz zaskoczyć rodzinkę czy przyjaciół. Polecam szczególnie na zimowe dni, zupa ma nietuzinkowy smak i rozgrzewającą moc.
skład:
- 3 średniej wielkości, słodkie papryki grubościenne
- 3-4 papryczki chili w zależności jaką ostrość preferujecie 😉
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego ( możesz użyć kostki )
- masło do smażenia
- sól do smaku
Warzywa i czosnek pokrój, posiekaj w dowolny sposób i wszystkie podsmaż na maśle. Jak już się przyrumienią i zmiękną , przełóż do garnka. Zalej bulionem, dodaj pomidory z puszki, cukier, sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu do miękkości. Na koniec zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i dopraw solą według uznania. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego!