Ryba po skandynawsku
Ryba po skandynawsku , to prosta ryba, smażona na maśle z dodatkiem smażonych warzyw . W skandynawskim stylu czyli warzywa okopowe 😉 Chłopcy uwielbiają ten przepis . Jest to jedna z niewielu postaci ryby ,którą chętnie i bez mamrotania pałaszują do samego końca 😉 Co jest naprawdę wielkim wydarzeniem bo generalnie miłośnikami ryb nie są . Szczególnie młodszy syn unika ich jak diabła u wejścia piekieł 😉 Przecież taka ryba jak Cię złapie to Cię wciągnie , przeżuje , wypluje … 😉 Poważnie mówiąc przepis , wart uwagi ze względu na prostotę wykonania i doskonały smak .
Składniki na 4 osoby :
- 4 filety z pangi lub innej ryby bez skóry
- 3 łyżki klarowanego masła
- 4 płaskie łyżeczki soku z cytryny ( jedna na filet )
- sól , pieprz do smaku
warzywa :
- 1 korzeń pasternaku lub pietruszki
- 2 marchewki
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 łyżeczki sosu worcester
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- sól , pieprz do smaku
- 2 łyżki klarowanego masła
Warzywa obieramy , kroimy w zapałki , czyli cieniutkie słupki , paski . Podsmażamy krótko , na dużym ogniu na złoto na maśle , razem z pokrojonym cieniutko czosnkiem i solą do smaku . Pod koniec smażenia doprawiamy miodem , sosem worcester i pieprzem do smaku . Filety rybne rozmrażamy . Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i skrapiamy cytryną . Jedna płaska łyżeczka na jeden filet średniej wielkości . Odstawiamy na 20 minut . Po tym czasie smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron . Solimy , pieprzymy do smaku . Gorące filety układamy na talerzach , obficie pokrywamy warzywami i polewamy wywarem z masłem , który powstał w niewielkiej ilości przy smażeniu warzyw . Serwujemy na gorąco . Można dodatkowo udekorować świeżym koperkiem 😉 Smacznego !