Ryba po ukraińsku
Pyszna ryba z piekarnika po ukraińsku . Nie wiem czy to przepis tradycyjny , niemniej jednak w jednej z restauracji ,można było zjeść takowe cudo . Pyszna , prosta i naprawdę inna niż zwykła smażona z patelni . Polecam , doskonała odmiana od klasycznej pozycji . Jest to danie które powinno gościć na naszych stołach nie tylko w piątek 🙂 Nadaje się do niego niemal każdy filet , ja tym razem użyłam mintaja ale robiłam w ten sposób , także pangę i dorsza i były równie smaczne 😉
składniki dla 4 osób :
- 4 średniej wielkości filety z mintaja
- 2 marchewki
- kawałek selera korzeniowego
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól , ostra mielona papryka do smaku
- 4 plastry serka topionego cheddar
- 1 łyżka klarowanego masła
Filety płuczemy w zimnej wodzie , osuszamy mokrym ręcznikiem . Solimy , skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut . Warzywa obieramy i ścinamy na mandolinie do warzyw w małe słupki . Można też pomęczyć się nożem , ale tak jest szybciej 😉 Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i rumienimy na nim warzywa doprawione ostrą papryką , cukrem , czosnkiem i solą do smaku . Kawałki ryby układamy na folii aluminiowej lekko przesmarowanej masłem .
Na wierzchu każdego fileta kładziemy warstwę warzyw i paski serka topionego o smaku cheddar . Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika , bez termoobiegu i zapiekamy około 10-15 minut , lub na oko do momentu aż filet się zetnie . Pamiętajcie , że każda ryba różnie się piecze . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !