Ryba w majonezowo, koperkowej , chrupkiej panierce
Ryba w majonezowo koperkowej panierce to prawdziwy wynalazek , na skale koła . Zrobiłam tak z ” bani” czyli po prostu zaciągnęłam z głowy pomysł , bazujący trochę na kurczaku w majonezie . Kurak jest pyszny i soczysty , czemu by nie ryba ? Spróbowałam i wyszło , znakomite , a nawet genialne . Taki prosty przepis a naprawdę cieszy , tym bardziej, że nawet mój rybny niejadek jakoś specjalnie nie protestował nad obiadem . Czasami brak pomysłu na obiad rodzi najlepsze pomysły … 😉 Spróbujcie i oceńcie sami , ja szczerze polecam !
składniki na 4 osoby :
- 2 duże filety dowolnej ryby ( miałam akurat mirunę )
- 4 łyżki majonezu
- 2 jajka
- suszony lub świeży siekany koperek
- granulowany czosnek ( nie może być świeży bo jest zbyt ostry i zdominuje delikatną rybę )
- sok z cytryny
- sól , pieprz cytrynowy do smaku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
Rybne filety , jeśli są mrożone to rozmrażamy . Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem . Kroimy na średniej wielkości kawałki , każdy skrapiamy sokiem z cytryny , solimy i odstawiamy na pół godziny . Po tym czasie , każdy filet posypujemy koperkiem , czosnkiem , pieprzem i smarujemy obustronnie majonezem . Na koniec obtaczamy w roztrzepanym jajku i mieszance bułki tartej z mąką . Smażymy na oleju do momentu aż zrobią się złociste i chrupiące . Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu . Gotowe . Serwujcie na gorąco . Polecam z surówką z jabłka i marchewki … pycha 😉 Smacznego !
pyszności 🙂