Kapusta kiszona z pomidorami , bajeczne przetwory

Kapusta kiszona z pomidorami , bajeczne przetwory

Kapusta kiszona z pomidorami to naprawdę bajeczny wynalazek . Kiszonki są bardzo zdrowe i nie powinno ich zabraknąć w żadnej domowej spiżarce , tym bardziej jeśli cenicie sobie zdrowe jedzenie . Wiadomo że kapusta kiszona w sklepach jest tak kiepska ,że skutecznie oducza nas jej spożycia , a szkoda bo dobrze zrobiona jest pyszna i zdrowa dla naszego brzucha . Ten przepis łączy w sobie dwie ,  najlepsze moim zdaniem , kiszonki czyli kapustę i pomidorki . Bardzo prosty w wykonaniu nie może się nie udać , bo przecież kiszona kapusta to zepsuta w dobry sposób kapusta, więc nie da się zepsuć zepsutego  😉 . Doskonała jako przystawka , surówka , a wprost idealna na bigos . Uwierzcie mi nie ma sobie równych , no chyba że kapusta kiszona z papryką 😉 Polecam spróbujcie a już zawsze będzie w Waszym repertuarze 😉 

Składniki :

  • 2 główki kapusty
  • 8 pomidorów , najlepiej typu pasta lub innych dość twardych ( malinówki się rozpadną i wyjdzie ciapa 😉 )
  • 3 łyżki soli
  • 5 marchewek

Kapustę szatkujemy na mandolinie do warzyw cieniutko lub skrawamy nożem . Ważne żeby była naprawdę cieńko pokrojona im cieniej tym smaczniej 😉 Marchewkę ścieramy na grubej tarce , dodajemy do kapusty , mieszamy .  Poszatkowaną kapustę z marchewką , umieszczamy w misce , posypujemy solą i ugniatamy tak długo , aż puści sok i straci jędrność . Tak to proces dla cierpliwych lub kara dla dzieci za nieodrobione lekcje 😉 Jak już pokonacie niedole ugniotu , zakrywacie kapuchę folią i pozostawiacie w misce na trzy dni w temperaturze pokojowej , codziennie od nowa , mozolnie , ugniatając .



Po upływie tego czasu układamy ją w słoikach , ciasno dociskając i gęsto przekładając pokrojonymi  w grube plastry pomidorami ( jak na zdjęciu 😉 ) Odstawiamy na 4 dni w temperaturze pokojowej , jak już za fermentuje i przestanie wyciekać . Dokręcamy nakrętki , dodatkowo warto włożyć słoiki do woreczków wtedy w razie wycieku spiżarka nie zabrudzi się . Taka kapucha może stać nawet do 1,5 roku … U nas dotrwała tylko do świąt 😉 Doskonała solo jako surówka , a bajeczna w kapuśniaku lub bigosie … Smacznego !

 

1 thought on “Kapusta kiszona z pomidorami , bajeczne przetwory”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *