Ryż smażony z warzywami

5/5 - (1 vote)

Ryż smażony z warzywami 

Smażony ryż , to albo odzysk resztek po dniu poprzednim , albo świetny sposób na ożywienie codziennych posiłków . Proste danie , które najlepiej wychodzi przyrządzone z wok-a , chociaż z tradycyjnym chińskim , nie ma wiele wspólnego 😉 Świetnie sprawdza się także w roli dodatku do świątecznego obiadu , jest lekki , kolorowy i niesamowicie pyszny , a do tego robi się go dosłownie w parę minut . W moim domu często gości w towarzystwie ryb lub dań , które podajemy bez sosu  . Polecam 😉 

Smażony ryz z warzywami

Składniki :

IMG_1807IMG_1809

Ryż gotujemy jak do obiadu , przelewamy gorący przez sitko o małych oczkach i przepłukujemy zimną wodą , aż całkowicie wystygnie ( hartujemy ) . Wszystkie warzywa siekamy drobniutko , jak tylko umiemy , optymalnie wielkości ziarenek ryżu , no ale , nie zawsze się udaje być tak precyzyjnym 😉 Najlepiej jeśli dysponujemy wok-em , rozgrzewamy w nim olej i wrzucamy warzywa , smażymy na bardzo dużym ogniu , cały czas mieszając , aż zmiękną . Dodajemy ryż , przyprawy i smażymy jeszcze jakieś 10 minut cały czas mieszając ,żeby uniknąć przypalenia . Gotowe , proste i pyszne 😉

IMG_1810IMG_1811

 

1 thought on “Ryż smażony z warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *