Sałatka warstwowa ” Gyros „
Sałatka ” Gyros ” , to już prawie klasyka , wiele osób ją zna , ale każdy ma na nią swój własny patent 😉 Mój jest taki , jak w przepisie poniżej , dlaczego ? Z dwóch powodów , uwielbiamy sos czosnkowy , więc go dodałam , no i kurczak musi być odrobinę pikantny 😉 Tego ,że ta sałatka jest obłędnie pyszna , chyba , nie muszę pisać . Według mnie ma tylko jedną wadę , nie postoi długo w lodówce , bo puszcza sok i najlepiej zrobić jej tyle ,żeby zjeść tego samego dnia . Poza tym polecam z całego serca , a raczej żołądka bo jest pyszna ! 😉
Składniki :
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 5-6 ogórków konserwowych
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 czerwona cebula
- 1 duża spiczasta , czerwona, papryka słodka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- sól , pieprz do smaku
- ketchup pikantny
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1 płaska łyżeczka chilli ( można pominąć – tylko dla tych co lubią ostro 😉 )
- kawałek, żółtego sera do starcia
Piersi z kurczaka , kroimy w drobne kawałki , mieszamy z przyprawą gyros , solimy do smaku ( jeśli w przyprawie nie było soli – czasami jest ) , smażymy na oleju na złoty kolor . Odstawiamy do wystygnięcia . Kapustę pekińską drobniutko szatkujemy , cebulę kroimy jak najcieniej się da . Paprykę , w dowolne kawałki , ogórki w plastry . Kukurydzę odsączamy z zalewy i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia . Wszystkie składniki dzielimy na połowę .
Następnie w dużej misce , najlepiej przejrzystej ( wtedy ładnie wygląda – apetycznie 😉 ) układamy na przemian w dowolnej kolejności : kapustę pekińską , kukurydzę , cebulę , paprykę , ogórka , kurczaka , polewamy mieszanką majonezu z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem , doprawioną pieprzem i solą . Skrapiamy po całości ketchupem . Czynności powtarzamy z drugą połową składników ( w tej samej kolejności ) z tą ,różnicą , że zanim polejemy sosem, ostatnią warstwę sałatki , obficie posypujemy ją tartym serem i dopiero lejemy sos ,a na samym końcu ketchup ( ten ostatni , niezbyt obficie ) . Gotowe , serwujemy od razu . Smacznego 😉