Sałatka Wielkanocna
Tradycyjna sałatka Wielkanocna , to ogólne pojęcie , gdyż każdy ma nią nieco inny patent . Moja jest prosta , taka jaką lubią domownicy , bez groszku , za to z kukurydzą , gdyż tylko taka przechodzi od wieków bez marudzenia 😉 . Staram się także dekorować ją w staroświecki sposób , tak jak to kiedyś robiła moja babcia . Kopuła pokryta majonezem i przyozdobiona składnikami 😉 W tym roku będzie dokładnie tak samo ..tradycyjnie 😉
Składniki na dużą świąteczną miskę :
- 4 marchewki średniej wielkości
- 5 ziemniaków , także średnich
- 5 ogórków kiszonych
- 1/2 średniej wielkości selera korzeniowego
- 10 jajek
- 1 jabłko
- 1 średnia cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu – gęstego , duże , czubate 😉
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1-2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku , wedle uznania
dodatkowo :
- sok z buraczków do barwienia jajka ( potrzebny tylko do ozdoby ,można pominąć 😉 )
- majonez do dekoracji
- listki selera do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo, studzimy , obieramy, kroimy drobno , jedno zostawiamy całe do dekoracji i to pozostawione , wkładamy po obraniu do szklanki z sokiem z buraków na przynajmniej 2 godziny ( im intensywniejszy ma być kolor , tym dłużej ma siedzieć w burakach 😉 ) . Marchewkę , ziemniaki , selera ,także gotujemy ( gotujemy bez obierania ), studzimy , obieramy i kroimy w kostkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy i pozostawiamy na sitku , razem z pokrojonymi ogórkami na godzinkę ,żeby troszkę obeschły , wtedy sałatka nie będzie pływać . Jabłko i cebulę obieramy i siekamy drobniutko . Wszystkie składniki łączymy w jednej misce , razem z majonezem,musztardą,solą,pieprzem i mieszamy . Przekładamy do miski , pokrywamy majonezem i dekorujemy plastrami, farbowanego buraczkiem, jajka lub w inny dowolny sposób . Smacznego i Wesołych Świąt ! 😉
Cześć! Kolorowe jajko jest super. A wiesz, czy w naturalny sposób można uzyskać inne kolory? Może zostają tylko barwniki spożywcze?
Mielone, suszone listki jęczmienia(wywar) barwią na zielono
Kapusta czerwona ( wywar z odrobiną octu) na niebiesko-tylko tu czasem wyjdzie brudno-szary jak za mało octu
Hibiskus (wywar mocny ) na czerwono, (wywar słaby) na różowo
Łuski cebuli zwykłej (wywar) na słomkowo-słaby wywar, na brązowo mocny wywar
Kurkuma na żółto, a mocny roztwór na pomarańczowo
Czarna herbata na brązowo ( mocny wywar)
Tak na szybko bo jest tego bardzoo dużo 😉 Podałaś mi właśnie fajny pomysł na wpis na moim drugim blogu http://www.RzeczyPotrzebne.pl . Dzięki za pomysł 😉 Pozdrawiam serdeczności 😉