Sałatka „Wiosenny tuńczyk z fetą ” mniam !
Wiosenny tuńczyk , to po prostu genialne dzieło przypadku , jak zresztą większość moich sałatek . Oczywiście na blogu zamieszczam tylko te udane , które wszyscy chwalili i zjadali ze smakiem . Eksperymenty w stylu Frankenstein , niezbyt ładne i nie do końca udane , lub wręcz czasami przerażające.. pomińmy i uczcijmy minutą ciszy z pamięcią dla wszystkich poległych , na których je testowałam 😉 Wracając do optymistycznie , smakowitej , wiosennej wersji tuńczyka , powiem tylko ,że feta jest żoną idealną dla tego gościa . Polecam naprawdę niebanalny smak , no i sałatka , a każda jest pyszna 😉 No prawie , każda 😉
Składniki :
- 1/2 kostki, sera feta
- 2 szklanki, ugotowanego na sypko ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej
- 1 mała cebula lub 1/2 zwykłej
- 2 – 3 duże, ząbki czosnku
- 2 ogórki kiszone , takie większe
- 1 średniej wielkości , czerwona papryka , grubościenna
- 1 pęczek koperku
- 1 duża łyżka ketchupu pikantnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka greckiego jogurtu
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka chilli lub ostrej papryki ( jeśli nie lubicie ostrości , pomijacie 😉 )
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
Ryż przekładamy do miski , dodajemy do niego posiekana drobniutko cebule , wyciśnięty praską czosnek . Kukurydzę odsączamy z zalewy , pozostawiamy na sitku do odcieknięcia na około 30 minut . Do kukurydzy dorzucamy na sitko także , pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka i paprykę . Po upływie trzydziestu minut jak warzywa dobrze odsączą się z soków , przekładamy je do ryżu i łączymy z odsączonym z zalewy tuńczykiem , siekanym koperkiem oraz pokruszonym serem feta . Na koniec dodajemy majonez, jogurt , ketchup . Doprawiamy papryką słodką , chilli , cukrem i solą . Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na godzinkę . Po tym czasie ponownie mieszamy i serwujemy . Doskonała kolacja ,śniadanie lub przekąska w pracy 😉 Smacznego !