Sałatka z buraczków z papryką i cebulką do słoika na zimę
Jak już znudzą się nam tradycyjne tarte buraczki ,można spróbować sałatki zimowej z buraczka ,papryki i cebulki -ma naprawdę nie typowy smak i pasuje do każdego dania obiadowego . Co najważniejsze przechowuje się długo i smakuje zawsze tak samo dobrze ..
Trzeba zgromadzić :
- 2 kg buraczków
- 4 duże papryki czerwone -grubościenne
- 5 dużych cebul
- 2 szklanki oleju roślinnego
- 1,5 l wody
- 1,5 szklanka octu 10 % spirytusowego
- 1 szklanka cukru , 2 łyżki soli
Buraczki gotujemy w łupinach do miękkości , studzimy , obieramy i kroimy w kosteczkę ( wielkość jak kto lubi ) .Cebulę i paprykę obieramy i również kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak buraczki . Wszystkie składniki wkładamy do miski ( na dno buraczki potem papryka i na końcu cebula ) solimy cebulę lekko z wierzchu i zostawiamy nie mieszając najlepiej na całą noc . Po upływie tego czasu mieszamy i wkładamy do słoików zostawiając około 1 cm od wierzchu wolnej przestrzeni . W międzyczasie przygotowujemy zalewę z wody,octu,cukru i soli -zagotowujemy ją i gorącą zalewamy warzywa -również nie dolewając do samego końca . Pozostałą przestrzeń wolną zalewamy olejem ,zakręcamy i pasteryzujemy około 30 minut . To świetna przystawka obiadowa , można ją również odcedzić z zalewy i wymieszać z jogurtem greckim ,a wtedy po poprószeniu pieprzem, otrzymamy doskonałą sałatkę 😉 Smacznego