Sałatka z tuńczykiem, ananasem i fasolą

5/5 - (32 votes)

Sałatka z tuńczykiem, ananasem i fasolą

Szybka propozycja na śniadanie lub kolację . Zrobiona dzień wcześniej , nabiera smaku , gdyż składniki „przegryzają” się i jest o wiele lepsza …..

DSC_9167 (640x426)

Skład :

  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 0,5 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 pęczek szczypiorku -dymki
  • 0,5 puszki ananasa w puszce
  • parę łyżek majonezu , łyżeczka od herbaty koncentratu pomidorowego ,sól ,chilli
  • 2 ząbki czosnku

DSC_9154 (640x426)

Ryż płukamy i gotujemy al-dente ( średnio-miękki ) , studzimy . Fasolkę wylewamy na sitko i płukamy wodą ,żeby nie barwiła sałatki wywarem z puszki , odsączamy z nadmiaru wody -wsypujemy do miski . Tuńczyka odcedzamy z wywaru i rozkruszamy do miski z fasolką . Dodajemy ryż i posiekaną dymkę oraz pokrojonego i odsączonego z soku ananasa . Doprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem , solą , chili , majonezem i koncentratem . Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę , a najbardziej opcjonalnie na dobę -wtedy jest najsmaczniejsza … 😉 Gotowe .

DSC_9157 (640x426)

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *