Sałatka z tuńczykiem, ananasem i fasolą
Szybka propozycja na śniadanie lub kolację . Zrobiona dzień wcześniej , nabiera smaku , gdyż składniki „przegryzają” się i jest o wiele lepsza …..
Skład :
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 0,5 szklanki ryżu długoziarnistego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 pęczek szczypiorku -dymki
- 0,5 puszki ananasa w puszce
- parę łyżek majonezu , łyżeczka od herbaty koncentratu pomidorowego ,sól ,chilli
- 2 ząbki czosnku
Ryż płukamy i gotujemy al-dente ( średnio-miękki ) , studzimy . Fasolkę wylewamy na sitko i płukamy wodą ,żeby nie barwiła sałatki wywarem z puszki , odsączamy z nadmiaru wody -wsypujemy do miski . Tuńczyka odcedzamy z wywaru i rozkruszamy do miski z fasolką . Dodajemy ryż i posiekaną dymkę oraz pokrojonego i odsączonego z soku ananasa . Doprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem , solą , chili , majonezem i koncentratem . Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę , a najbardziej opcjonalnie na dobę -wtedy jest najsmaczniejsza … 😉 Gotowe .