Schab pod kruszonką z parmezanu i pieczarek
Pyszny schab pod kruszonką , to ciekawa i niepowtarzalna propozycja obiadowa . Schab to wspaniały kawałek mięsa z którego można wyczarować tysiące pysznych rzeczy 😉 Ta potrawa na pewno jest znacząco inna od klasycznych sposobów jego serwowania 😉 Polecam , szczególnie ,że pieczarki i parmezan to doskonała para , wprost małżeństwo idealne kulinarnie 😉
Składniki na 4 osoby ;
- 4 dość grube plastry schabu
- 8-9 pieczarek
- 4 – 5 szalotek
- czosnek granulowany
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej , dobrej jakości , białej
- 1 łyżka drobno tartego parmezanu
Pieczarki siekamy drobniutko , tak samo szalotki . Wszystko podsmażamy na maśle z dodatkiem , soli , czosnku i pieprzu do smaku . Kruszonka pieczarkowa musi być złociście brązowa inaczej nici z genialnego aromatu tych grzybów 😉 Schab oczyszczamy z wszelakich zbędnych elementów w tym z nadmiaru tłuszczu . Delikatnie rozklepujemy , tak żeby go zmiękczyć ale nie rozpłaszczyć . Każdy kawałek nacieramy granulowanym czosnkiem , solą i pieprzem do smaku .
Obsmażamy krótko z obu stron na patelni , najlepiej takiej , która będzie można umieścić w piekarniku . Na każdym kawałku układamy grubą warstwę kruszonki pieczarkowej i przykrywamy mieszanką bułki tartej i parmezanu . Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika , na dosłownie 6-10 minut . Tyle ,żeby kruszonka dostała rumieńców 😉 Serwujemy na gorąco , można posypać świeżym tymiankiem , pasuje doskonale 😉 Smacznego !