Schabowe kieszonki niedzielne
Niedzielne kieszonki to pyszne schabowe kotlety, faszerowane pastą pieczarkową, aromatycznym serem i ostrą musztarda chili, która gra tu pierwsze skrzypce 😉 Niedzielne bo moje chłopaki życzą je sobie zazwyczaj w niedzielę ;). Bardzo prosta potrawa, którą na pewno pokochasz, a dlaczego? Gdyż jest łatwa wykonaniu i smakuje wszystkim.. No prawie wszystkim, przecież zawsze znajdzie się jakiś oportunista, w każdej dziedzinie, nawet taki obiadowy oportunizm i hejt jest obecnie na fali 😉 Ludzie już tak mają, że łatwiej im krytykować niż chwalić, gwizdać niż klaskać.. Artystów i bliskich doceniamy po śmierci, a potrzebujemy zawsze tego, czego akurat nie mamy 😉 Czar bycia homo sapiens sapiens.. może lepiej było zostać gallus domesticus…, choć w zasadzie te dwa się nie wykluczają tak po prawdzie 😉 Nie czuj się urażony, to taki wywód, myślotok, który czasem łapię, pisząc wieczorową porą, jak każdy brunet… 😉 No chyba lepiej przejdę do rzeczy, a raczej do składników, zanim sobie więcej marchewek u was naskrobię, niż zdołam przetrawić.. 😉
składniki na 4 osoby:
- 4 dość grube plastry schabu, dobrej jakości, bez żył, tłuszczy itp.
- 1 jajko
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka wędzonej, słodkiej papryki
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka drobno pokruszonych, płatków śniadaniowych, kukurydzianych
- 4 łyżeczki ostrej musztardy chili lub innej o dowolnym smaku, jeśli tej nie lubisz lub nie masz
- sól do smaku
- 8 plastrów serka topionego o intensywnym smaku, np. cheddar
pasta pieczarkowa:
- 6-7 pieczarek
- 2-3 szalotki bananowe
- masło do duszenia
- sól, pieprz czarny do smaku
Schab rozklep przez woreczek jak najcieniej, szczególnie na brzegach, żeby podczas smażenia się nie rozpadł. Pieczarki i szalotki, usmaż na maśle, mocno rumieniąc, na dużym ogniu. Dopraw sola pieprzem do smaku i zblenduj na pastę. Odstaw do wystygnięcia. Każdy plaster schabu posmaruj jedną łyżeczką musztardy, dopraw solą i pieprzem. Następnie rozprowadź solidną porcję pasty pieczarkowej, z jednej strony schabu, na środku której, ułóż złożone dwa plasterki sera topionego. Jak na zdjęciu, taki trik zapobiega wyciekaniu sera podczas smażenia, kiedy mięso się kurczy 😉 Złóż w zgrabną kieszonkę, dociśnij żeby wypuścić powietrze.
Obtaczaj w jajku roztrzepanym z kefirem, wędzoną papryką i brązowym cukrem. Następnie w bułce tartej wymieszanej z drobno zmielonymi (pokruszonymi) płatkami. Czynność tą powtórz dwukrotnie, gruba panierka lepiej utrzyma zawartość w ryzach i będzie bardziej chrupiąca 😉 Smaż najlepiej na klarowanym maśle ale możesz też użyć po prostu oleju. Ważne żeby były pięknie złocisto-brązowe ze wszystkich stron. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami, np. z pieczonymi warzywami 😉 Na zimno są idealne na kanapki z sałatą, czerwoną cebulą, majonezem… ach pycha 😉 Smacznego!