Schabowy na chrupko
Pyszny, soczysty schabowy na chrupko to poważny konkurent do niedzielnego stołu, groźny przeciwnik klasycznego schabowego i nie powinno się go lekceważyć 😉 U nas w tej walce ostatnio wygrywa, ale że jesteśmy miłosierną rodzinką, to klasyczny schaboszczak też czasem wraca do łask. Nie zdradza się przyjaciół z dzieciństwa, co najwyżej poznaje się nowych 😉 Polecam, to bardzo smaczna i ciekawa mięsna propozycja dla każdego mięsożercy .
Składniki dla 4 osób :
- 4 grube plastry schabu, dobrej jakości
- mąka pszenna do obtoczenia
- ciasto :
- 3-4 strąki świeżego chilli , jeśli nie lubisz ostrości, pomiń
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka nasion, mielonej kolendry
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- woda mineralna, mocno gazowana
- olej do smażenia
Mięso rozbij tłuczkiem na niezbyt cienkie plastry. Każdy obtocz mąką. Do miski włóż wszystkie składniki z listy ciasto i wymieszaj, dolewając tyle wody gazowanej żeby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż naleśnikowe. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie zanurzaj w cieście mięso i wykładaj na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż do czasu aż ciasto porządnie się zrumieni z obu stron kotletów. Wyłóż na chwilę na drewnianą deskę do krojenia i pozwól, żeby mięso odpoczęło minutkę. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Kotlety są niezwykle soczyste i chrupiące 😉 Smacznego !