Serowa kartoflanka z chipsem bekonu
Serowa kartoflanka z chipsem z bekonu brzmi na pewno tucząco , ale nie dajcie się zwieść . Zupa ta jest z dodatkiem kremowego serka topionego , oraz dużą ilością duszonego pora , a to ja odciąża 😉 Bynajmniej tak myślę , bo jest obłędnie pyszna . Idealna na pochmurne , deszczowe dni jakimi teraz raczy nas jesień .. Lubię tą porę roku ale nie lubię jak pada i wszędzie pełno błota . Cóż , trzeba się więc pocieszyć miseczka pysznej , kremowej , serowej kartoflanki z chrupiącym boczkiem 😉 Polecam !
składniki :
- 4-5 średnich ziemniaków
- duży kawałek białej części pora
- kawałek cukinii ( wielkości jednego ziemniaka )
- 2 duże serki topione cheddar lub emmentaler (te złote kostki , dowolnej firmy np. Lactima )
- 1 l bulionu cielęcego lub drobiowego ( własny lub z kostki )
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól , pieprz do smaku
dodatkowo :
- cienkie plastry boczku do wytopienia na chipsy
Ziemniaki obieramy i kroimy w mała kostkę . Pora i cukinię siekamy . W garnku roztapiamy masło , dusimy na nim do miękkości pora z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku i cukinią. Jak już zmiękną dokładamy ziemniaki i nadal dusimy mieszając co jakiś czas . Jak ziemniaki także zmiękną i się podduszą , dolewamy bulion , doprawiamy solą , doprowadzamy do wrzenia .
Gotujemy około 20 minut , po tym czasie dodajemy oba serki topione , mieszamy do rozpuszczenia . Wyłączamy gaz . Zupę blendujemy na gładką masę , doprawiamy pieprzem . Serwujemy na gorąco koniecznie z chipsem bekonowym . Chipsa uzyskamy , wytapiając boczek w piekarniku do chrupkości 😉 Dobrym dodatkiem jest też prażona cebulka lub szczypiorek , a najlepiej oba 😉 Smacznego !