Serowo – cynamonowe zawijańce

5/5 - (1 vote)

Serowo – cynamonowe zawijańce

Pyszne , puszyste i bardzo słodkie zawijańce drożdżowe . Wspaniałe na kolację w zimowy , czy jesienny wieczór z kubkiem mleka… Ukochane buły moich chłopaków. Dom po takich wypiekach pachnie jak najbardziej egzotyczna szkatułka z korzennymi przyprawami u Sułtana 😉 Polecam , spróbujcie otulić się ich ciepłym smakiem i aromatem , niczym najcudowniejszą kojącą kołderką 😉

Serowo-cynamonowe zawijańce

Składniki :

  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej 550
  • 1 czubata łyżka masła 
  • 2 saszetki suszonych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko

nadzienie :

  • 2 kostki twarogu półtłustego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek gęstej, śmietanki 30 %

IMG_5535

W naczyniu o wysokich brzegach ,drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru , 2 łyżkami mąki i jedną szklanką ciepłego ( ale nie gorącego ) mleka . Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieplutkie miejsce ( kominek, kaloryfer , grzana podłoga itp.. 😉 )  Po około 20-30 minutach powinny ładnie wyrosnąć . Teraz je przelewamy do miski lub maszyny do wyrabiania chleba , dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło i pozostałe składniki . Wyrabiamy na gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut .

IMG_5534

Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg , cukier , cukier waniliowy , śmietankę i aromat miksujemy na gładka masę . Ciasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i przyprószonej mąką . Wsuwamy ją do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez około 40 minut . Wyciągamy , studzimy na kratce i szybko zjadamy , zanim inni zajarzą co się upiekło  😉

IMG_5536

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Serowo – cynamonowe zawijańce”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *