Serowo – cynamonowe zawijańce
Pyszne , puszyste i bardzo słodkie zawijańce drożdżowe . Wspaniałe na kolację w zimowy , czy jesienny wieczór z kubkiem mleka… Ukochane buły moich chłopaków. Dom po takich wypiekach pachnie jak najbardziej egzotyczna szkatułka z korzennymi przyprawami u Sułtana 😉 Polecam , spróbujcie otulić się ich ciepłym smakiem i aromatem , niczym najcudowniejszą kojącą kołderką 😉
Składniki :
- 2 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki pszennej 550
- 1 czubata łyżka masła
- 2 saszetki suszonych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
nadzienie :
- 2 kostki twarogu półtłustego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 5 kropli aromatu waniliowego
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek gęstej, śmietanki 30 %
W naczyniu o wysokich brzegach ,drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru , 2 łyżkami mąki i jedną szklanką ciepłego ( ale nie gorącego ) mleka . Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieplutkie miejsce ( kominek, kaloryfer , grzana podłoga itp.. 😉 ) Po około 20-30 minutach powinny ładnie wyrosnąć . Teraz je przelewamy do miski lub maszyny do wyrabiania chleba , dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło i pozostałe składniki . Wyrabiamy na gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut .
Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg , cukier , cukier waniliowy , śmietankę i aromat miksujemy na gładka masę . Ciasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i przyprószonej mąką . Wsuwamy ją do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez około 40 minut . Wyciągamy , studzimy na kratce i szybko zjadamy , zanim inni zajarzą co się upiekło 😉
Ale pyszności! 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉