Zapiekanka ziemniaczano – pieczarkowa
Proste i dość szybkie danie , jeśli nie liczyć czasu pieczenia . Fajny pomysł na obiad lub dodatek do niego . Mam dzisiaj na bani wędzenie , więc nie mogąc sobie pozwolić na ekstrawagancję w kuchni..och jak ładnie powiedziane 😉 Po prostu mam gdzieś siedzenie przy garach i galopowanie między domem a ogrodem , dlatego zapiekanka, która , zrobiła się sama i nawet , nie czujny i zlewczy , nadzór Babci jej nie zaszkodził 😉 Polecam , , szczególnie jak ktoś lubi pieczarki 😉
Składniki na około 6 porcji – lub jedną dużą :
- 1 kg ugotowanych , obranych ,ziemniaków
- 1 kg pieczarek
- 4-5 cebul średniej wielkości
- 4 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- sól do smaku
- kilka gałązek tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleka
- masło do wysmarowania foremek
Ziemniaki podgrzewamy w mikrofalówce , żeby zrobiły się gorące . Wyjmujemy , dodajemy do nich masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków , jak już będą połączone z masłem , wlewamy mleko , wsypujemy gałkę , wyciśnięty praską czosnek , sól do smaku . Następnie wszystko wygniatamy ponownie tłuczkiem , aż do uzyskania gładkiej masy . Pieczarki kroimy w ćwiartki , cebulkę w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolo , dodając tylko sól i pieprz do smaku.
Małe pojedyncze foremki , lub jedną dużą , smarujemy od środka masłem . Na dnie każdej układamy warstwę ziemniaków , następnie warstwę pieczarek i znowu ziemniaki . Tak przygotowane zapiekanki , zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 30 minut , aż wierzch pięknie zbrązowieje . Gotowe 😉 Dekorujemy wierzch tymiankiem i podajemy – smacznego !
Bardzo lubię takie zapiekanki 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉