Smażona cukinia z ziemniakami
Pyszna potrawa , która powstała z resztek ziemniaków z dnia poprzedniego i końcówki cukinii . Wszelkie smażonki , są bardzo pyszne i idealnie zgrywają się z każdym daniem mięsnym . Można ja zaserwować zamiast ziemniaków z wody , zawsze jest to ciekawsze rozwiązanie lub podać sama , tak jak ja zrobiłam w towarzystwie sosu z ogórków i jogurtu . Pyszne , proste i bardzo szybkie 😉 W sam raz na zabiegany początek roku szkolnego 😉
Składniki :
- 1/2 średniej cukinii , najlepiej zielonej -ma ciut inny smak niż żółta
- 2 szklanki ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia , pokrojonych w kostkę
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
- pęczek ziół do posypania ( pietruszka ,szałwia,majeranek ,tymianek -po gałązce )
Cukinię kroimy w kostkę, podobnej wielkości, jak pokrojone są ugotowane ziemniaki . Cebulkę kroimy w piórka . Wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju ( najlepiej na małej ilości ) , razem z wyciśniętym czosnkiem , solą i pieprzem , do momentu , aż zrobi się pięknie złociste i przypieczone . Zdejmujemy z patelni , rozkładamy na talerze i posypujemy siekanymi ziołami . Podajemy. Gotowe 😉