Smażona młoda kapusta , słodko – kwaśna
Pyszna smażona młoda kapusta , delikatna słodko -kwaśna . Idealna jako przystawka do każdego dania . Osobiście uwielbiam ją także samą . Cóż sezon kapuściany w pełni , więc trzeba korzystać . Tym bardziej ,że to pyszne warzywo , zdrowe i dietetyczne .. Zawsze kiedy młoda kapusta zaczyna rządzić na grządkach i sklepowych półkach , pochłania się jej u nas w domu niebotyczne ilości 🙂 Dzieci kiedyś opornie się do niej zabierały , teraz chłopcy kochają ją w każdej postaci 😉 Polecam , naprawdę pyszna i nieco inna odmiana smażonej młodej kapusty 😉 Prosty przepis , składniki są ascetyczne i dostępne w każdej kuchni 😉
składniki :
- 1 główka , niezbyt duża , świeżej młodej kapusty
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżkę brązowego cukru
- sól , pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Młoda kapustę szatkujemy . Olej rozgrzewamy na patelni i wrzucamy na niego kapustę , smażymy , mieszając , do momentu aż kapusta zacznie robić się miękka . Dodajemy ocet jabłkowy, cukier , sól i pieprz do smaku . Mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę . Kapusta ma zmięknąć , ale nie ma się zrobić ciapowata i rozlazła 😉 Serwujemy na gorąco , doskonała do wszystkiego , nawet sama 😉 Smacznego !
ajajaj taka kapustka to złoto