Smażone brokuły z patelni po azjatycku

5/5 - (2 votes)

Smażone brokuły z patelni po azjatycku

Smażone brokuły po azjatycku , to doskonała przystawka . Dzięki zrównoważonym słodko – kwaskowym smakom i nucie oleju sezamowego są naprawdę boskie . Dodatkowym atutem jest ich błyskawiczne przyrządzanie . Całkowicie niekłopotliwe i proste. Smak boski , ad o tego brokuły zachowują fajną lekko chrupiącą konsystencję . Cóż tego koniecznie trzeba spróbować 😉 

smażone brokuły :
  • 1 mały brokuł
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 małe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 krople oleju sezamowego

Brokuła rozdzielamy na małe różyczki . Każdą z nich kroimy, dodatkowo na dość cienkie plastry . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego , podsmażamy na nim szalotki i siekany drobno czosnek . Jak szalotki się zrumienią dodajemy brokuły i smażymy na dużym ogniu , aż się przypieką . Na koniec doprawiamy solą i mieszanką wody , octu , cukru i oleju sezamowego . Jeszcze minutę smażymy , mieszając po czym wykładamy na talerze . Serwujemy natychmiast , na gorąco z dowolnymi dodatkami , ale najlepiej smakują z piersią kaczki w sosie Hoisin 😉 Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *