Smażone brokuły z patelni po azjatycku
Smażone brokuły po azjatycku , to doskonała przystawka . Dzięki zrównoważonym słodko – kwaskowym smakom i nucie oleju sezamowego są naprawdę boskie . Dodatkowym atutem jest ich błyskawiczne przyrządzanie . Całkowicie niekłopotliwe i proste. Smak boski , ad o tego brokuły zachowują fajną lekko chrupiącą konsystencję . Cóż tego koniecznie trzeba spróbować 😉
smażone brokuły :
- 1 mały brokuł
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki wody
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 2 małe szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 krople oleju sezamowego
Brokuła rozdzielamy na małe różyczki . Każdą z nich kroimy, dodatkowo na dość cienkie plastry . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego , podsmażamy na nim szalotki i siekany drobno czosnek . Jak szalotki się zrumienią dodajemy brokuły i smażymy na dużym ogniu , aż się przypieką . Na koniec doprawiamy solą i mieszanką wody , octu , cukru i oleju sezamowego . Jeszcze minutę smażymy , mieszając po czym wykładamy na talerze . Serwujemy natychmiast , na gorąco z dowolnymi dodatkami , ale najlepiej smakują z piersią kaczki w sosie Hoisin 😉 Smacznego !