Smażone rolady śledziowe do słoika

5/5 - (24 votes)

Smażone rolady śledziowe do słoika 

Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach .  Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest wrażliwy,  na punkcie ości , jak ja to nie znajdzie w nich nic i to jest wspaniałe w tej potrawie . Dodatkowy atut to fakt ,że dają się przechować w zamkniętym słoiku nawet do miesiąca – koniecznie zamykane na gorąco . Im dłużej stoją tym smaczniejsze są 😉 

Smażone roladki śledziowe w zalewie pomidorowej

Składniki :

zalewa :

  • 3,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka soli – płaska
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego – gęstego ( cały mały słoiczek i 1/2 drugiego )
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
  • Liść laurowy i ziele angielskie ( po dwie trzy sztuki na słoik )

dodatkowo wykałaczki do spięcia

IMG_5825IMG_5837

Śledzie płukamy , patroszymy , oczyszczamy , a następnie usuwamy z nich kręgosłup , tak żeby jednocześnie płaty pozostały połączone ( jak na zdjęciu ) . Cebulę kroimy w paski i podsmażamy na oleju , jak już będzie miękka i złocista , dodajemy do niej ketchup i sól . Odstawiamy do przestygnięcia .Płaty śledziowe , solimy , a następnie na każdym układamy proporcji smażonej cebuli , rolujemy i spinamy wykałaczką ( pozostałą po nadziewaniu cebulę odkładamy , będzie potrzebna do przełożenia roladek w słojach )  .

IMG_5836IMG_5838

Tak przygotowane roladki , obtaczamy w mące i smażymy krótko na oleju , żeby się zezłociły . Roladki pozostawiamy na talerzu do całkowitego wystygnięcia , inaczej rozpadną się przy wkładaniu do słoja ( ja zazwyczaj smażę je jednego dnia , chowam na noc do lodówki , a zalewam dopiero następnego ) . Składniki na zalewę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Ze schłodzonych śledzi wyjmujemy ostrożnie wykałaczki ( nie rozpadną się już )  układamy w litrowym słoju , na przemian ze smażoną cebulką  i zalewamy gorącą zalewą , zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie są dobre dopiero po pięciu dniach , wtedy sa delikatne , aromatyczne i nie wyczuwa się ości . Polecam 😉

IMG_5843IMG_5849

Odwiedź nas także tu:

4 thoughts on “Smażone rolady śledziowe do słoika”

  1. W opisie zalewy znajdują się dwa punkty: płaska łyżeczka soli i łyżka soli. Coś tu nie gra szczególnie, że opisie przygotowania samych rolad śledziowych sól jest wymieniona oddzielnie. Mam wrażenie, że „O jedną łyżkę soli za daleko.” ;-). Zalewa byłaby piekielnie słona. Na nos tak mi się wydaje, ale śledzi jeszcze nie obrabiałem, więc mogę mylić się. Nie mniej w każdym innym znanym mi przypadku zalewy do czegokolwiek nie dałoby się tego jeść.
    Czy ewentualnie można pasteryzować to cudo w celu przedłużenia trwałości? Wydaje mi się, że proces trwający kwadrans nie powinien zaszkodzić jakości samej potrawy.

    Poza tym blog ciekawy. Skorzystałem już z paru przepisów. Tych do słoików + domowe wędliny. Wszystko wyszło jak trzeba. A nawet lepiej ;-).

    1. Witaj Krzysztofie . Dziękuję za wychwyt pomyłki ( mega dziękuję , bo to bardzo istotna rzecz )- oczywiście ,że duża łycha soli to by było za dużo – już poprawiłam 😉 No cóż błąd się wkradł wedle „jak się spieszysz ,to się diabeł cieszy : , piszę przepisy na blogu w wolnej minutce i często w trakcie coś mi przerwie …a potem , sypnie się solą 😉 Można dodatkowo spasteryzować , chociaż i bez tego postoją na pewno trzy tygodnie – tyle że koniecznie w lodówce ( bynajmniej tyle u mnie wytrzymały rekordowo ) . Serdecznie pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *