Śmietankowa , delikatna zupa grzybowa

4.9/5 - (59 votes)

Śmietankowa , delikatna , zupa grzybowa

Śmietankowa zupa grzybowa to delikatna propozycja dla grzybożerców takich jak ja i moja rodzinka . Chłopcy uwielbiają jej delikatny maślano , śmietankowy smak i gładką konsystencję . Doskonała na jesienne chłody i zimowe mrozy 😉 Polecam tą pozycję szczególnie kiedy wysyp grzybów daje w kość i już nie wiadomo co z nimi robić , a żal nie zbierać .. Ot taki grzyboholizm 😉  Ta zupa to magia ,nawet moja niezbyt zupożerna rodzinka , uwielbia tą pozycję i nikt się nie krzywi kiedy ląduje na stole . Delikatna smaczna i prosta zupa , w sam raz na sezon grzybowy 😉

składniki :

  • grzyby leśne dowolnego rodzaju ( ja użyłam podgrzybków , u nas ich najwięcej :)) porcja taka na oko mała, półtora litrowa miseczka , już pokrojonych w plastry
  • 4-5 szalotki lub cebule bananowe , generalnie łagodne cebulki 😉
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 1/2 płaskiej łyżeczki roztartego , suszonego tymianku ( pokruszyć palcami , rozetrzeć na pyłek 😉  )
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • mała pietruszka korzeniowa
  • 1 malutka marchewka
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła , zwykłego nie klarowanego ( chodzi o smak palonego masła 😉 )
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 duża łyżka miodu
  • śmietana kremówka 30 % , przynajmniej 150 ml 😉
  • 1,5 – 2 l  litry dobrego rosołu drobiowego lub bulionu na kościach  , w najgorszym wypadku może być z kostki ( w zależności jak gęstą zupę lubimy , im bardziej lekka tym mniej , ja robię na 1,5 l lubimy czuć że coś tak jest poza bulionem .. 😉 )
  • natka pietruszki

Ziemniaki obieramy , kroimy w kosteczkę , tak samo marchewkę , pietruszkę i selera . Wszystko równej wielkości , małe i zgrabne 😉 Ziemniaki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy . Selera i marchewkę, przekładamy do garnka o pojemności około 3,5 l . Masło rozgrzewamy na patelni , jak zacznie pachnieć przypieczonym masłem ( uwielbiam ten zapach 😉 )  , wrzucamy na nie grzyby , mieszamy i smażymy z dodatkiem wyciśniętego, praską czosnku , siekanych szalotek i solą do smaku . Grzyby są gotowe jak sok , który puściły , odparuje , a one same ładnie się przyrumienią .



Przekładamy je do garnka z marchewką i selerem . Zalewamy rosołem , doprawiamy gałką muszkatołową , miodem i solą do smaku . Gotujemy około 30 minut , po tym czasie wsypujemy odcedzone z wody ziemniaki i gotujemy jeszcze około 10-15 minut . Na koniec wlewamy śmietankę , mieszamy , doprowadzamy ponownie do wrzenia . Wyłączamy gaz , obficie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i siekaną natką pietruszki . Serwujemy na gorąco . Smacznego !

 

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Śmietankowa , delikatna zupa grzybowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *