Śmietankowo – ziołowy kurczak
W środku tygodnia , czasu brak , a rodzinka chce jeść – jakoś im czasu nie brak 😉 No i dobrze że apetyt dopisuje , aczkolwiek nie do wszystkiego, więc znowu trzeba coś wymyślić ,żeby trafić w gusta ogółu i zaoszczędzić sobie roboty w kuchni . Kurczak zawsze jest ok , jaki by nie był . Ta pozycja jest bardzo delikatna w smaku więc dzieciaki nie grymaszą ( no młodszy ściąga zioła , bo zielone 😉 żeby tak gile z pod nosa, obcierał skwapliwie – przecież też zielone , a jakoś zapomina 😉 ) , śmietankowa z dodatkiem świeżego tymianku , majeranku i odrobiny czosnku ..przyjemnie maślana ..nic ostrego czy nachalnego . Doskonale smakuje z ryżem ugotowanym na bulionie drobiowym z dodatkiem zielonego groszku . Zdecydowanie wiosenno letnie świeże danie 😉
Składniki na 4 osoby :
- 2 szt pojedynczych filetów drobiowych
- sól , pieprz do smaku
- 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego czosnku ( lub ząbek świeżego )
Sos :
- 3 małe cebulki
- 100 ml słodkiej, gęstej ,kremówki 30 % ( musi być żeby sos był gęsty )
- 150 ml wody
- 4 serki topione śmietankowe ( trójkąty z zegara 😉 )
- sól do smaku
- kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku ( posiekanych )
- 1 łyżka masła
Filety kroimy w małe plasterki ( jak na zdjęciu ) . Cebulkę kroimy w piórka , podsmażamy na łyżce masła , uważając żeby nie zbrązowiała , tylko zmiękła ( malutki ogień – smażymy -dusimy powolutku ) , pod koniec duszenia, jak już będzie mięciutka dodajemy sól , śmietankę , wodę i serki topione .
Doprowadzamy do wrzenia , cały czas mieszamy , aż serki rozpuszczą się i zagęszczą sos . Filety z kurczaka podsmażamy na patelni na odrobinie oleju ( dosłownie kapka 😉 ) , solimy , doprawiamy czosnkiem, pieprzem . Jak będą białe , czyli nie surowe 😉 , ale jeszcze zanim zaczną się przysmażać , zdejmujemy z patelni – układamy na talerzach i polewamy sosem , sypiemy świeże zioła ( posiekany majeranek i tymianek ) . Gotowe …pachnące , aromatyczne i pyszne 😉