Soczysta karkówka w cieście z zielonym chilli
Pyszna i soczysta, karkówka w cieście z zielonym chilli , jest bardzo prosta w wykonaniu . Doskonale smakuje , a dzięki ciastu , pozostaje w środku soczysta i lekko pikantna . Lato to trudny okres jeśli chodzi o gotowanie , z jednej strony , ogromna ilość świeżych produktów z ogrodu , z drugiej , upał i jeszcze większy gorąc , kiedy trzeba stać w kuchni nad patelnią ,nie jest to najfajniejsze .. 😉 Oczywiście można grillowac lub kociołkować , ale niestety , jest tam tak samo gorąco jak w kuchni, bo w obu przypadkach , trzeba użyć ognia . Chłodniki ..były by może wyjściem z sytuacji , ale u nas jakoś się do tej pory nie przyjęły 😉 Więc pozostaje , wymyślać coś co da się szybko zrobić i..tyle 😉
Składniki :
- 4 plastry karkówki , dość grube
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ,świeżego ,startego drobno imbiru
- 1 łyżka miodu ( najlepiej z mniszka 😉 )
- sól do smaku
ciasto :
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki , mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki piwa
- sól do smaku
- 2-3 strąki , świeżego , zielonego chilli
dodatkowo: mąka do obtaczania
Plastry karkówki , lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron , solimy ( lekko ,gdyż sos sojowy także jest dość słony ). Mieszamy miód, sos sojowy,imbir , pokrywamy marynatą każdy plaster karkówki i odstawiamy na noc do lodówki . Świeże chilli siekamy drobniutko . Składniki na ciasto łączymy ze sobą .
Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki . Jeśli jest zbyt lejące ,dodajcie więcej mąki , jeżeli jest zbyt zwarte , dolejcie więcej piwa . Plastry karkówki obtaczamy w mące , a następnie w cieście , dokładnie z obu stron . Smażymy na dość głębokim oleju , mocno rozgrzanym , aż do uzyskania złocistego kolorku . Podajemy koniecznie na gorąco , a z czym ,to już sami zdecydujcie 😉 Smacznego !